Доступність посилання

ТОП новини

Україна переживає політичну, економічну та безпекову кризу – експерт


Як вважає французький експерт, директор із досліджень паризького Інституту міжнародних і стратегічних відносин Лор Делькур, ознаками політичної кризи стали другий за останні 13 місяців намір Президента Віктора Ющенка розпустити парламент, а також події навколо звільнення з посади Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка.

«Під час цієї відставки український парламент був театром, у якому грали поганий спектакль. Депутати переходили до бійки після того, як прихильники Юлії Тимошенко намагалися заблокувати електронну систему голосування», – пише експерт.

Фінансова криза, на переконання експерта, додала проблем Україні та українському політикуму, оскільки сильно вдарила по основних експортно орієнтованих галузях, знецінила національну валюту, призвела до зменшення виробництва лише у вересні на 4%, а також погіршила прогнози щодо платіжного балансу: за підсумками року його дефіцит може сягнути 12% ВВП.

«Економічна криза, звичайно, підгодовує політичну напругу, оскільки конкуренти Юлії Тимошенко сподіваються, що виборці покладуть всю відповідальність на уряд», – зазначає Лор Делькур.

Крім того, експерт зазначає, що до цієї картини, і так достатньо похмурої, додається тривога щодо безпекової крихкості України, продемонстрованої останнім російсько-грузинським конфліктом.

При цьому головним питанням, на переконання експерта, є приєднання до НАТО, яке знаходить підтримку серед країн-членів Північноатлантичного союзу, які закликають Україну до продовження політичних та військових реформ. Вступ України до НАТО відкидає Москва, яка має широкий спектр інструментів для тиску на Київ.

«Крім енергетики, російське населення Криму видається також потенційним джерелом загрози цілісності країни у той час, як Росія проголошує захист російськомовних меншин метою своєї зовнішньої політики», – зазначає експерт.

Лор Делькур також звертає увагу на те, що більша частина населення України не підтримує ідею приєднання до НАТО, а поради генерального секретаря НАТО українському урядові збільшити зусилля для збільшення такої підтримки здаються «не пов’язаними» з політичними та економічними реаліями сьогодення.

Її матеріал розміщений на інтернет-сайті Інституту минулої п’ятниці.

XS
SM
MD
LG