Доступність посилання

ТОП новини

10-річчя Польського інституту: погляд з Києва


Голова редставництва Польського інституту в Україні Єжи Онух
Голова редставництва Польського інституту в Україні Єжи Онух

Київ – Українським інтелектуалам, митцям, студентам не треба ретельно представляти Польський інститут, який у ці дні відзначає десятиріччя своєї натхненної праці в Україні. Адже інститут за цей період провів кілька сотень художніх виставок, презентацій, концертів за участю польських та українських митців. Також започатковано Дні польського кіно в Україні та конкурс Gaude Polonia – його переможці, молоді українські композитори, мають змогу вчитись і творити у найкращих музичних центрах Польщі. Серед «новинок» від Польського Інституту – літературна премія імені Джона Конрада (великого англійського письменника, насправді – поляка, народженого в Україні). А за місяць буде підбито підсумки першого художнього конкурсу імені Казимира Малевича, українсько-польського митця, роботи якого на міжнародних аукціонах досі коштують мільйони доларів. За словами нинішнього голови представництва Польського інституту в Україні Єжи Онуха, якого Радіо Свобода запросило до розмови, за це десятиліття інститут став міцним «мистецьким мостом» між Україною і Польщею,та й далі – на Захід.

– Як би Ви охарактеризували стратегію діяльності Польського інституту?
– Польський інститут у Києві реалізує імпресарійну модель. Тобто, мало робиться на власній території. А багато, чи майже все, робиться поза цією територією – і також поза Києвом. Тобто, щоб ми робили наші проекти, нашу програмну діяльність з українськими інституціями в українському культурно-науковому просторі!
– Пане Онух, які з проектів Польського інституту отримали найбільший резонанс і в Польщі, і в Україні?
– Є така стипендія міністра культури Польщі, яка називається Gaude Polonia, для представників творчих професій з України, Білорусі і Молдови. Ми вибрали з тих, які були останніми роками у Польщі на цій стипендії, композиторів. Запросили чотирьох (композиторів) і зробили їм доручення: Польський інститут хоче замовити у вас твори до тексту польського автора. І було написано 4 дуже цікавих твори, які мали свою світову прем’єру цього року під час фестивалю «Прем’єри сезону» у Національній філармонії в Києві.
– Серед проектів Польського інституту в Україні великою популярністю користуються і Дні (чи то фестиваль) польського кіно. Які їх перспективи?
– Ми від самого початку вирішили не робити фестивалю десь у Будинку кіно – просто ми вийшли у найбільшу мережу кінотеатрів «Кіно-палац». Очевидно, ми розуміємо, що не можемо конкурувати з американськими блок-бастерами, але пробуємо показати, що у комерційній мережі існує художнє кіно.
Окрім фестивалів польського кіно, стипендій для митців і студентів Польський інститут продовжує програми популяризації сучасної польської та української літератури, проведення музичних конкурсів тощо.
(Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG