Доступність посилання

ТОП новини

Рецесія для італійців: із порожніми кишенями у пошуку знижок


Рим – Італія переживає найтриваліше сповільнення економіки за увесь повоєнний період. Нинішній рік завершиться з нульовим приростом валового продукту. Невтішні прогнози і щодо наступного року. Втім, економічний колапс не застав італійців зненацька. Невпинна інфляція, глобальна фінансова криза змусили громадян не лише заощаджувати власні ресурси, а й певним чином змінити стиль свого життя.

Перші різдвяні базари вже відкрили свої ятки, а покупців між прилавками майже не видно. Так, до свята ще далеко, але виглядає, що для виробників і підприємців цьогорічне Різдво буде невеселим. За прогнозами Спілки захисту прав споживачів, обсяг новорічних закупів скоротиться приблизно на 10 відсотків, тому що більшість покупців зменшать витрати на святкові забаганки.
ДомогосподаркаМоніка Спінеллі такі ярмарки наразі оминає. Вечірні виходи з родиною до піццерії також обмежила. Каже, що набагато економніше вечеряти вдома.
«Я, буваючи у крамницях одягу, помічаю, що вони майже порожні. А в супермаркетах нині купують продукти переважно зі зниженими цінами. Вже не так, як раніше: подобається мені сир однієї марки я його і купую. Ні-ні! Тепер я бачу: ось цей продукт зі знижкою, тому я обираю його», – поділилася досвідом «виживання» італійська домогосподарка.
48% її співвітчизників купують нині товари і користуються послугами зі знижками. За висновками соціологів, поняття «знижена ціна» перестає бути виключно синонімом «заощадливості». Купувати дешевше та якісне – цілком можливо, і це прояв нового стилю життя на Апеннінах.
На порозі повної стагнації
Зміну поведінки споживачів пояснюють передусім фінансовою скрутою. Половина населення вкрай незадоволена власним економічним станом, свідчать дані Національного інституту статистики ISTAT. Та попри це, жителі півострова ще не відмовляють собі у розкоші спілкування та швидкого пересування. В Італії, як завжди, спостерігають бум із продажу мобільних телефонів і автомобілів.
Для поліпшення ситуації в економіці найближчими днями уряд має ухвалити пакет надзвичайних заходів, що обійдуться державі у 80 мільярдів євро.
Керівник депутатської групи від проурядової партії «Народ свободи» Італо Бокіно повідомив: «Уряд намагається допомогти компаніям і сім’ям, гроші на це є. Слід розблокувати систему розвитку інфраструктури, стимулюючи діяльність підприємств, і підтримати насамперед сім’ї, які переживають економічні труднощі».
Кабміну доведеться впроваджувати ще не один пакет антикризових заходів в умовах технічної рецесії. У 2009 році три потужні економіки єврозони – Німеччина, Франція й Італія – зазнають повномасштабної стагнації з мінімальним приростом ВВП. За висновками Єврокомісії, підйом економіки зажевріє у 2010-му. Однак приємна вістка таки є: через подешевшання нафти на світовому ринку із січня нового року італійські споживачі менше платитимуть за газ та електроенергію.
(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG