Доступність посилання

ТОП новини

Фінансова криза і мода: ми не настільки багаті, щоб купувати дешеві речі


Німеччина – Німецькі знавці моди передрікають, що нинішні перипетії в економіці матимуть вплив також на майбутній стиль одягу. Дехто сподівається на зміну цінностей у модному дизайні, коли замість кількості в ціні знову буде якість.

Чим більший гардероб, тим краще, чим частіше змінюється зовнішня оболонка людини, тим крутіше. Колесо моди обертається дедалі швидше, й людині дедалі складніше випрацювати власний стиль. Як наслідок, всі виглядають модно, але однаково. Знавці моди в Німеччині сподіваються, що фінансова криза призведе до зміни такої тенденції.
Як стверджує газета Frankfurter Allgemeine Zeitung, на ринку знову цінується автономія, і так само в одязі: люди починають одягати те, в чому вони відчувають себе передусім комфортно.
Смертельний удар для моди?
Однак німецький дизайнер Аня Ґокель так не вважає. «У моєму розумінні поняття «мода», саме масове споживання мало не завдало їй смертельного удару. Це просто жахливо, коли всі вдягаються однаково, коли втрачається власна креативність. Сподіваюсь, що криза матиме й позитивні наслідки. Вона може допомогти нам повернутися до власних цінностей, розібратися в тому, що й кого ми собою представляємо. Тоді ми інакше дивитимемося й на одяг, намагаючись за його допомогою увиразнити свою особливість», – сказала Ґокель в інтерв‘ю радіостанції Deutschlandfunk.
Колишня ікона панку, а сьогодні дизайнер предметів розкоші Вівіан Вествуд взагалі порадила своїм клієнтам на певний час утриматися від оновлення гардеробу, аби мати шанс для роздумів над тим, що їм власне подобається, тобто – навчитися мислити в питаннях моди.
Якість замість кількості
На думку експертів, важливо повернутися до справді якісного одягу, який не захочеш викидати через місяць.
«Мені здається, ми повинні більше зважати на те, що для нас представляє справжню цінність. Я маю на увазі речі, які зроблені для того, аби виконати свою функцію, а не виключно для посилення споживання. Тоді ми протидіятимемо й кризі, якщо купуватимемо дорожчі, але натомість якісніші вироби», – зазначає дизайнер Аня Ґокель. Отже, за умов фінансової кризи також у моді не втрачає своєї актуальності народна мудрість – ми не на стільки багаті, аби купувати дешеві речі.
У дизайнерських студіях можна зустріти водночас фактично всі стилі минулого століття. «Новим тепер є мистецтво їхньої комбінації, настає доба стилістів», – прокоментувала газета Frankfurter Allgemeine Zeitung.
(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG