Доступність посилання

ТОП новини

Наступного року за долар даватимуть близько 7 гривень?


Київ – В Україні знову почалося падіння курсу національної валюти відносно американського долара. За прогнозами експертів, наступного року курс може становити понад сім гривень за один американський долар.

18 листопада на Міжбанківському валютному ринку України американський долар став дорожчим на 15-20 копійок і знову сягнув показника 6 гривень за один долар

При цьому офіційний курс Нацбанку становить 579 гривень за 100 американських доларів. Проте напередодні голова наглядової ради Нацбанку Петро Порошенко висловився проти надлишкового посилення національної валюти. За його словами, курс суттєво менший за 6 гривень за один долар є невиправданим.

Експерти сперечаються

Тим часом, у пресу потрапили основні параметри урядової програми соціально-економічного розвитку на 2009 рік. У Кабміні очікують, що курс долара в наступному році виросте до 7 гривень, повідомляє газета «Экономические известия».

А на думку експертів Міжнародного валютного фонду, курс становитиме навіть 7,4 гривні. за один американський долар.

«Ця дискусія іде, – каже народний депутат Ксенія Ляпіна. – є експерти, які вважають, що гривня насправді сильніша, є експерти, які кажуть, що під час економічної кризи гривню краще ослаблювати, бо в такий спосіб ми стимулюємо експорт. Я думаю, що між шістьма і сімома (гривнями за один долар – «Свобода») стабілізується курс».

Комерційні банки долають заборони НБУ

У зв’язку з такими прогнозами населення масово скуповує валюту. Користуючись з цього, деякі банки вже запровадили комісійний збір на продаж готівкової іноземної валюти. Наразі комісійні становлять у різних фінансових установах від 1 до 3% від обсягу проданої валюти. Банкіри пояснюють запровадження такої системи тим, що операції з продажу валюти стали збитковими після того, як НБУ зобов’язав комерційні банки продавати валюту за курсом, не вищим від офіційного на 1,5%.

«Це іде спекулятивний ажіотаж, – каже радник правління банку «Юні кредит банк» Ярослав Солтис. – І, на жаль, Національний банк не в змозі з ним справитися. Якщо сьогодні ціна долара – 6,20, то треба за таким курсом і продавати. Не можна штучно стримувати курс іноземної валюти, якщо у нас немає економічних потужностей забезпечити наш курс стабільний. Треба відпускати курс у вільне плавання – та й усе. І тоді не буде ажіотажу, спекуляцій, і не буде оцих комісійних, коли клієнта дурять і кажуть: ось тобі долар по 5,9 і плюс іще два з половиною відсотки».

Ще в 2004 році Нацбанк заборонив брати комісійні з операцій по купівлі-продажу валюти. Тому банкіри пішли на хитрість і встановили комісію на розрахунково-касове обслуговування. Таким чином вони долають обмеження Нацбанку щодо курсу продажу.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG