Доступність посилання

ТОП новини

Кількість викидів парникових газів в атмосферу неухильно зростає


Прага – ООН попереджає, що об’єми масштабів викидів шкідливих речовин в атмосферу Землі, попри Кіотські домовленості, неухильно зростає.У доповіді ООН відзначено, що в 40 розвинутих країнах за період від 2000-го до 2006-го років цей показник зріс на 2 відсотки. А в країнах колишнього СРСР і в Східній Європі з 1990-х років викиди вуглекислого газу в атмосферу зросли більше як на 7 відсотків. Ці дані представники ООН оприлюднили на прес-конференції в німецькому Бонні.

«Викиди газів, які викликають так званий парниковий ефект, продовжують зростати», – йдеться у повідомленні секретаріату Рамкової конвенції ООН щодо змін клімату. «Ці дані свідчать про термінову необхідність досягнення в рамках переговорного процесу під егідою ООН більш оперативного просування до нової угоди з проблем змін клімату», – заявив виконавчий секретар Рамкової конвенції ООН Іво де Боєр.

Рамкова конвенція про зміни клімату вступила в силу в 1994 році, і в ній визначені загальні напрямки боротьби із кліматичними змінами у світі. Учасниками конвенції є 190 країн світу. У 1997 році був ухвалений Кіотський протокол, який наклав конкретні зобов’язання зі зниження масштабів шкідливих викидів. США цей протокол не ратифікували і пропонують провести світову конференцію з цієї проблеми.

У грудні цього року в польській Познані відбудеться конференція країн-учасниць Кіотського протоколу, де також обговорять, що буде з програмою боротьби з кліматичними змінами після 2012 року, коли закінчується дія Кіотського протоколу.

Україна у першій десятці найгірших забруднювачів атмосфери

За даними Рамкової конвенції ООН, Україна займає десяте місце у переліку країн, де найбільше забруднюють атмосферу парниковими викидами. Хоча екологічна ситуація в Україні сумна, якщо не трагічна, все ж вона не виходить за рамки визначених для неї в Кіото квот щодо викидів в атмосферу двоокису вуглецю.

Український уряд навіть розробив план продажу квот на викиди в інші країни і планує заробити на цьому для держави упродовж 5 років біля 12 мільярдів євро. Україна викидала до останнього часу в атмосферу десь понад 400 мільйонів тонн парникових газів у рік, це менше половини її квот. Верховна Рада ратифікувала Кіотський протокол у 2004 році.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG