Доступність посилання

ТОП новини

«Ми маємо моральні претензії до Росії» – історик


Доктор історичних наук, керівник Центру досліджень геноциду українського народу Василь Марочко в ефірі Радіо Свобода заявив: «Якби Дмитро Медведєв на роковини Голодомору приїхав до Києва, усі б провокаційні питання зникли».

«Кремль не може в собі знайти сил і мужності для того, аби зробити перший крок. Спочатку треба визнати Голодомор злочином на власній території і вона би заслужила великого авторитету і підтримки», – наголосив Василь Марочко.

При цьому він зазначив: «Росія ніколи нікому за свою історію не платила компенсації. Це може зробити лише багата велика країна, як-от Німеччина. Російські політики не висловили співчуття українському народу, вони цього не зробили. Ми маємо моральні претензії до Росії».

«Чому до сьогодні Державна Дума Росії не визнала Голодомор геноцидом на території Росії? Як правонаступниця Радянського Союзу, вона мала виступити з ініціативою першою. Але український народ це хвилює більше. Українцям просто болить більше», – зауважив Василь Марочко.

«В російській історіографії не ведуться підрахунки демографічних втрат як в Україні. Сьогодні вони не досліджують власний Голодомор. А про Голодомор в Україні вони взагалі нічого не знають», – сказав керівник Центру досліджень геноциду українського народу Василь Марочко.
XS
SM
MD
LG