Доступність посилання

ТОП новини

«Штрафуй на повну!» Нові санкції проти порушників правил дорожнього руху


На мільйон гривень оштрафували необачних водіїв співробітники Державтоінспекції у перші дні дії нового закону. Документ передбачає збільшення автоштрафів у десятки разів. Скажімо, мінімальну суму від 51 до 85 гривень доведеться викласти за непристібнутий пасок безпеки. Такий же штраф платитимуть і пішоходи, які порушили правила дорожнього руху. Наскільки ефективні такі заходи для впорядкування руху на автошляхах? Чи змусять вони водіїв дотримуватися правил?

Активізація ДАІ
За 3 дні, відколи запровадили нові штрафи, у Луганську кількість порушень правил дорожнього руху скоротилося у 20 разів. 17 листопада, у перший день дії нового закону, співробітники ДАІ зафіксували 16 порушень, тоді як раніше денною нормою вважалося 300. Як на нові штрафи відреагували столичні водії та пішоходи, з’ясовувала кореспондентка Радіо Свобода, водій зі стажем, Наталка Коваленко.

«Щойно в мене на очах уже другий водій проїхав на червоне світло, ніби завершував маневр. А пішоходи й досі переходять дорогу, де їм заманеться. До Майдану Незалежності веде лише одна дорога – підземний перехід, але через дорогу по вулиці Городецького люди й досі крокують, як тротуаром.
Як свідчить практика, порушників все ж можна вилікувати добрячим штрафом. Наприклад, вчора ввечері мій брат не пропустив пішохода і йому виписали штраф — понад 400 гривень. Потрібно заплатити протягом 15-ти днів. До того ж дорожній інспектор – це ваш суддя, який сам встановлює суму штрафу на місці. Думаю, тепер брат пропускатиме пішоходів завжди.
До речі, переходити дорогу вже сьогодні стало безпечніше. Тільки-но Ви підходите до переходу – всі авто зупиняються. Але чи не існує ймовірність того, що працівник ДАЇ запише у протокол вигадане порушення?»
Високі штрафи змушують водіїв бути уважними на дорогах і дотримуватись правил, стверджує Сергій Будник, заступник начальника департаменту Державтоінспекції.
«Майже всі водії вже користуються ременями безпеки, менше говорять по телефону. Кількість виявлених порушень зменшилася приблизно в 2 рази за півдня. Основна мета закону – це не покарання, а профілактика. Я хочу наголосити, що жодних планів ми своїм інспекторам давати не будемо, а оцінка діяльності цих підрозділів буде даватися за станом забезпеченості безпеки дорожнього руху».
Останні дні кількість даівців у Сімферополі значно збільшилася. Причому стоять вони не лише на найбільших перехрестях, а, переважно, у незвичних і неочікуваних місцях. Зупиняють багатьох, але протоколів практично не складають і штрафують дуже рідко – лише за серйозні порушення.
Офіцери поки лише попереджають водіїв і перевіряють наявність аптечок, знаків аварійної зупинки і вогнегасників. До речі, і аптечки, і вогнегасники уже стали в Сімферополі дефіцитним товаром.
Попри активізацію ДАІ порядку на сімферопольських вулицях поки більше не стало: особливо спритні водії намагаються проїхати на червоне світло світлофора чи припаркуватися на тротуарі. Даішники кажуть, що це тимчасово. А за тиждень-другий, коли водії відчують всю суворість нових правил, ситуація зміниться.
Підприємець Віктор з Полтавщини за кермом уже більше десяти років. Каже, що давно не бачив такої кількості інспекторів ДАІ, як за останні 3 дні, від часу, коли почали діяти нові штрафи. Він бачив, як інспектор ДАІ з відеокамерою спостерігав, як люди переходять дорогу. Якщо правила переходу були порушені, на пішоходів накладалися штрафи. «Раніше обходилися двадцяткою, зараз доведеться більше давати», - ось що говорить Віктор про хабарі.

Війна з порушниками дорожніх правил у Польщі

Уже в грудні набирає чинності закон, який запроваджує суворіші санкції проти порушників дорожнього руху в Польщі. Він пристосовує польське законодавство до законів Євросоюзу. Штраф для завзятого порушника буде дорівнювати половині середньої місячної зарплати.
Відомо, що польські автошляхи найгірші у всьому Євросоюзі. У Польщі збільшується кількість автомобілів, помітно зростає транзитний рух на магістральних шляхах у країни Західної Європи. На польських дорогах кожного року життя втрачають 7 тисяч людей.
Уряд вирішив оголосити війну порушникам правил дорожнього руху. Прокляттям польських доріг є водії, що сідають за кермо у стані алкогольного сп’яніння, а також ті, хто перевищує швидкість. Тому новий закон упроваджує перш за все суворіші санкції проти таких порушників. Наприклад, перевищуючи швидкість (у містах - 50 кілометрів на годину, за містом - 60), порушник платитиме удвічі більше, ніж досі, близько 300 доларів. Якщо порушник не прийме бланку штрафу, поліція відправляє справу на розгляд міського суду.
Польські інспектори дорожнього руху за державні та муніципальні субсидії купують певну кількість нових автомашин з камерами спостереження. Упродовж найближчого часу на польських дорогах також стане близько 700 стаціонарних контрольних пунктів, їх називають «фото-радари». Порушники правил дорожнього руху отримують поштою знімок автомашини зі вказаним числом, швидкістю та номерами автомобіля. Євросоюз виділив Польщі близько 70 мільйонів євро на створення комп’ютерної системи зберігання даних порушників. Фахівці запевняють, що польські водії на автошляхах країн Західної Європи поводяться зовсім інакше, ніж удома. Їх лякають суворі санкції за порушення правил.
Крім високих штрафів, які в Західній Європі вже давно стали звичною практикою, необхідно створювати умови для учасників дорожнього руху: облаштовувати дороги, впорядковувати систему знаків, наносити розмітку, будувати підземні переходи. А гроші для цього в місцеві бюджети надходитимуть саме за рахунок сплачених штрафів, зазначає Андрій Волощенко, заступник головного редактора українського автомобільного тижневика «Автоцентр».
Найбільш акуратними і сумлінними водіями можна вважати японців. Там за перевищення швидкості водій-відчайдух може піти до в’язниці на півроку. В Україні, навіть за новими правилами, за це порушення з вас стягнуть близько семисот гривень.


Чи допоможуть нові штрафи (не тільки гроші, але й громадські роботи) зупинити водійську сваволю на автошляхах?
Катерина, секретар: Думаю, нові штрафи налякають водіїв, вони будуть обережніші. Громадські роботи, мабуть, теж дієвий спосіб.
Анатолій, юрист: Нічого не зміниться. Не будуть люди менше порушувати. Як колись руки людям відрубували, то хіба ж вони не крали?
Юля, адміністратор: Водії стануть більш уважними на дорогах. Думаю, нові штрафи змінять усе на краще.
Олександр, держслужбовець: Це виховує більшу дисциплінованість і у водіїв, і в пішоходів.
Людмила, пенсіонерка: По-перше, страх втратити великі гроші впливає. Також сподіваюся, що відтепер молодь звикатиме їздити лише за правилами.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG