Доступність посилання

ТОП новини

Трудова міграція зі Східної Європи не шкодить західній економіці (європейська преса)


Прага – В європейських газетах оприлюднені результати дослідження Європейської Комісії щодо впливу мігрантів зі Східної Європи на економіку західноєвропейських держав. Ідеться про марність обмежень на трудову міграцію в рамках всього ЄС. Тим часом низка видань у Європі інформує про диво медицини – першу пересадку в Іспанії органу, який вирощений зі стовбурових клітин пацієнта.

«Інтернешнел Гералд Триб'юн» інформує про висновки доповіді Європейської Комісії щодо трудової міграції в рамках всієї європейської спільноти та її наслідки для економік західноєвропейських країн. Газета стверджує, що, за даними цього документу, потужний потік мігрантів зі східних регіонів Євросоюзу практично ніяк не впливає на рівень зарплати і безробіття країн, які входять до ЄС. У доповіді йдеться про те, що більше потерпають від трудової міграції якраз країни-донори мігрантів, а не країни, що приймають цих людей. За інформацією «Інтернешнел Гералд Триб’юн», Євросоюз порадив тим державам, у яких іще діють обмеження на трудову міграцію, відмовитися від них. Водночас газета наводить і думки політологів із Брюсселя, які вважають, що населення ЄС на тлі економічної кризи скептично сприйматиме ініціативу зняття обмежень на міграцію. «Інтернешнел Гералд Триб’юн» також зауважує, що набагато більше мігрантів прибуває до ЄС саме із-поза меж спільноти, але це вже інше питання.

Лондонська «Індепендент» інформує про унікальну операцію в іспанській Барселоні – 30-річній жінці Клаудії Кастільйо пересадили трахею, яка була вирощена в лабораторії на основі її ж стовбурових клітин. Йдеться також про те, що «через чотири місяці жінка вже могла ходити по сходах, танцювати і піклуватися про своїх дітей, хоча перед цим унаслідок перенесеного Клаудією туберкульозу стан її був набагато важчий». «Індепендент» наводить оцінки одного з учасників операції, британського хірурга, який вважає, що за пересадкою подібних органів велике майбутнє і «це повністю змінить уявлення про хірургію». А інша британська газета, «Дейлі Телеґраф», http://www.telegraph.co.uk/ посилається на фахівців, які прогнозують, що «через 20 років пересадка подібно вирощеного серця стане звичайною справою».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG