Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті вже збудували частину будинків замість зруйнованих стихією


Івано-Франківщина – Із 75 будинків, які на Прикарпатті зводять для потерпілих від повені коштом держави, готові майже 50. Усі будинки планували здати до 15 листопада. Однак тепер останнім терміном здачі називають 1 грудня. Але не всі будинки одразу будуть заселені – десь ще чекають, поки висохнуть стіни, а десь кошти на внутрішнє облаштування «зависли» в банках.

72-річна Ганна Сиротинська з села Побережжя Тисменицького району попри свій поважний вік допомагала будівельникам – то цеглу піднесе, то водички подасть, то пісню заспіває. На нове місце не захотіла переїжджати, а нової «великої води» в новій хаті не боїться.

«Тутка вода, річка, Дністер підходить. І добре, що зробили високий фундамент. Вже кажуть мені люди: в тебе вода більше не буде», – тішиться 72-річна жінка.

Новосілля з радістю, скандалами і чеканням

Ганна Сиротинська і ще три родини з Тисменицького району ключі від нових будинків отримали минулого тижня. Перші ж новосілля були у Петрилові Тлумацького району на початку листопада. Тут на новій вулиці з 12 будинків здали вісім.

Правда, навколо назви вулиці виник скандал – Президент України, на честь якого її було названо, «вул. Віктора Ющенка», попросив замінити назву на «вул. Злуки». Запобігаючи другому скандалу, від ідеї назвати нову вулицю на честь Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко відмовилися у Прутівці Снятинського району.

Новосілля у Прутівці та Нижневі Тлумацького району, що були заплановані на цей тиждень, переносяться з дня на день – чекають поважних гостей. А в Галицькому районі у терміни не вкладаються.

Взяти гроші з банку важче, ніж із банки

Обласна влада запевняє, що всі будівельні організації мали відповідні сертифікати і дають гарантію на нові будинки на 100 років, незалежно від того, чи вони з пінобетону, шлакоблоків, щитів чи цегли.Хоча прикарпатці краще ставляться до класичних цегляних.

Валентина Дирда отримає одну з 20 квартир на Галич-горі. Нове помешкання їй дуже подобається, вона згодна ще трохи почекати. Нарікає на інше: через фінансову кризу не може зняти гроші в банку.

«Зразу після води в нас двері, вікна не закривалися. І не мали куди кошти дівати, ми їх поклали на депозит у банк. І хоча банк запевняв, що ми ці кошти зможемо зняти в будь-який час, ми зверталися вже тричі, і нам відмовляють», – зазначає Валентина Дирда.

Загалом під час стихії на Прикарпатті було зруйновано 323 будинки. Але реальну кількість потерпілих, котрі мають проблеми через фінансову кризу, навряд чи хто знає. Ніхто не відслідковує ситуацію з тими родинами, які втратили житло і за нього взяли грошову компенсацію. Хоча, запевняє голова обласної держадміністрації Микола Палійчук, декому чимось і допомогли.

«Люди, які брали компенсацію коштами, це було виключно їхнє рішення. Там є різні категорії. Дехто пішов жити до дітей. І частина людей, які виявили бажання будувати самостійно, ми їм дали можливість купити будівельні матеріали, ліс по цінах собівартості. І відслідковуємо такі будівництва, особливо там, де є старші люди», – каже голова облдержадміністрації.

Вже після повені кількість пошкоджених будинків збільшилася на два десятки – внаслідок зсувів.

(Івано-Франківщина – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG