Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко закликає уряд вирішити питання газового боргу перед Росією


Президент України, відкриваючи засідання Ради національної безпеки й оборони, у п’ятницю звернувся до Кабінету Міністрів з вимогою: «...продемонструвати протягом 5 днів, що з газом ви усе вирішили, починаючи з розрахунку за спожитий газ».

За словами Віктора Ющенка, заборгованість за газ – це проблема безпосередньо уряду, і Кабмін несе всю відповідальність за її вирішення.

У четвер надійшло повідомлення, що президент Росії Дмитро Медведєв доручив ВАТ «Газпром» стягнути з України, за його словами, борг за постачання газу з Російської Федерації, який складає 2,4 мільярда доларів.

«З боргом України потрібно остаточно визначитися і стягти його або в добровільному порядку, або в примусовому», – заявив Дмитро Медведєв на зустрічі з главою «Газпрому» Олексієм Міллером. Про це повідомила прес-служба президента Росії.

Дмитро Медведєв наголосив: «Я звернув увагу, що наші українські партнери заборгували нам понад 2,4 мільярда доларів. Це великі гроші для будь-якої держави і будь-якої компанії, зокрема й «Газпрому».

Однак «Нафтогаз» зазначає, що його борг удвічі менший, ніж думають у «Газпромі». Крім того, згідно з повідомленням «Нафтогазу», протягом 2008 року єдиним постачальником імпортного природного газу в Україну була й залишається компанія «РосУкрЕнерго» і у зв'язку із цим боргу безпосередньо перед російським «Газпромом» не може існувати.

На сьогодні, за даними НАК «Нафтогаз України», борг перед «РосУкрЕнерго» становить близько 1,3 мільярда доларів.

Про це учора на брифінгу повідомив журналістам заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Володимир Триколич.

«Сьогодні борг з урахуванням усіх нюансів – 1 мільярд 260-270 мільйонів доларів», – сказав він.

Тим часом «Нафтогаз» у п’ятницю закликав політиків, експертів і ЗМІ припинити спекуляції навколо боргу компанії за поставлений природний газ.

********
До 2008 року компанія RosUkrEnergo AG (Швейцарія), котру було створено в 2004 році для постачань середньоазійського газу в Україну, була ексклюзивним постачальником газу до України, реалізовуючи його українським споживачам через ЗАТ « УкрГаз-Енерго». 50% RosUkrEnergo належить російському газовому монополісту ВАТ «Газпром», 45% – українському бізнесмену Дмитру Фірташу, 5% – Івану Фурсіну.

У лютому 2008 року під час газових переговорів Росія і Україна домовилися про скасування посередників, які займаються постачаннями газу з Росії до України. Проте пізніше було вирішено залишити в ланцюжку RosUkrEnergo до кінця 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG