Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко вимагає від уряду негайно вирішити питання газового боргу перед Росією


Відкриваючи засідання Ради національної безпеки і оборони в п’ятницю, Президент звернувся до Кабінету Міністрів із вимогою «продемонструвати протягом 5 днів, що з газом ви усе вирішили, починаючи з розрахунку за спожитий газ».

За словами Віктора Ющенка, заборгованість за газ – це проблема безпосередньо уряду, і Кабмін несе всю відповідальність за її вирішення.

Голова держави нагадав, що протягом першого кварталу цього року не було здійснено жодного розрахунку за поставлений до України газ, і попередив, що «така практика веде до одного – до колонізації України».

Тим часом «Нафтогаз України» в п’ятницю закликав політиків, експертів і ЗМІ припинити спекуляції навколо боргу компанії за поставлений природний газ.

«Нафтогаз» заявляє, що його борг удвічі менший, ніж думають у «Газпромі».

Крім того, згідно з повідомленням «Нафтогазу», протягом 2008 року єдиним постачальником імпортного природного газу в Україну була й залишається компанія «РосУкрЕнерго», і у зв’язку з цим боргу безпосередньо перед російським «Газпромом» не може існувати.

На сьогодні, за даними «Нафтогазу України», борг перед «РосУкрЕнерго» становить менш як 1,3 мільярда доларів.

У четвер надійшло повідомлення, що президент Росії Дмитро Медведєв доручив «Газпромові» стягнути з України борг за постачання газу з Російської Федерації, який, за його словами, складає понад 2,4 мільярда доларів, «або в добровільному порядку, або в примусовому».
XS
SM
MD
LG