Доступність посилання

ТОП новини

Кримські комуністи образилися на союзників – російських націоналістів


Комуністи і російські націоналісти разом пікетують СБУ у Сімферополі (аргів, лютий 2008 р.)
Комуністи і російські націоналісти разом пікетують СБУ у Сімферополі (аргів, лютий 2008 р.)

Сімферополь – Кримські комуністи образилися на недавніх союзників – російських націоналістів із Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія». Перший секретар Кримського рескому КПУ Леонід Грач звинуватив «фронтистів» у «роботі на СБУ». А ті – лідера кримських комуністів, який про себе говорить як про «найбільш проросійського політика Криму», у свою чергу, назвали «українським державником».

Валерій Подьячий
Приводом для сварки між проросійськими комуністами і російськими націоналістами став позов координатора Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерія Подъячого до Окружного адміністративного суду Сімферополя. Там він вимагає, щоб суд зобов’язав Верховну Раду Криму скасувати нині чинну Конституцію автономії та ухвалити декларацію про приєднання до Росії.
Кому краще, якщо в Криму гірше?
Леонід Грач, який взяв за правило коментувати будь-яку подію, що має шанс потрапити на телеканали, може й проігнорував би цей позов політичних маргіналів, але себе він вважає ще й «батьком кримської конституції». Тож він не зміг терпіти політичної наруги над своїм дітищем і публічно назвав дії Валерія Подьячого та активістів Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» «вовтузнею», яка «вигідна Ющенку для дестабілізації ситуації в Криму». За словами Леоніда Грача, ті, хто подав цей судовий позов, працюють на СБУ та чинного Президента, яким «потрібно створити ситуацію за принципом: чим гірше в Криму, тим краще Ющенку».
Леонід Грач
Координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подъячий каже, що не здивувався заяві керівника кримської організації КПУ. «Леонід Грач використовує типовий, апробований не одним поколінням комуністів прийом – навішувати ярлики та обливати брудом опонентів», – каже він. За словами лідера «фронтистів», така реакція комуніста – відчай людини, яка вважала ухвалення кримської конституції у 1998 році своїм головним досягненням як політика. «Але якщо ця конституція така хороша, то чому Криму загрожує перспектива перетворитися у чергову «гарячу» точку»? – риторично запитує Валерій Подьячий, даючи інтерв'ю російській агенції «Новий регіон».Він назвав Леоніда Грача «українським державником», який свого часу отримував державні нагороди з рук колишнього Президента України Леоніда Кучми.
Ворогів із союзників роблять гроші?
Після того, як офіційна Москва збільшила обсяги фінансової допомоги «російським співвітчизникам», на полі проросійських активістів стало тіснувато і зросла кількість конфліктів. Але цей відрізняється ще й тим, що лише кілька місяців тому Леонід Грач як народний депутат України писав листи керівникові Служби безпеки України Валентинові Наливайченку на захист Валерія Подьячого з його «фронтистами». Це зараз для лідера кримських комуністів активісти Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» – «агенти СБУ», а тоді він вимагав від спецслужб залишити у спокої громадян, які публічно закликали до «відновлення російської юрисдикції над Кримом». Комуністи і «фронтисти» часто проводили спільні акції, на яких червоні та імперські прапори майоріли поруч.
Об’єднував комуністів-інтернаціоналістів та сепаратистів-націоналістів ще й Російський культурний центр у Сімферополі, фінансований урядом Москви та нев’їздним до України мером російської столиці Юрієм Лужковим. Там тривалий час діяла Координаційна рада організацій російських співвітчизників, куди входили і згаданий Фронт і очолювана Леонідом Грачем громадська організація «Родіна». Рік-два тому за сприяння московської мерії Координаційна рада досить часто проводила публічні заходи в Російському культурному центрі, а поза ним «фронтисти» організовували гучні і скандальні політичні акції, вимагаючи приєднання Криму до Росії.
Коли ж Народним фронтом «Севастополь-Крим-Росія» зацікавилася СБУ, комуністи кинулися захищати політичних соратників, але з часом їхній запал зменшився.
Але остаточну крапку в їхніх союзницьких стосунках, схоже, стало згадане фінансування проросійським організацій. Про виділений російський мільйон на діяльність Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Наливайченко заявив у пресі місяць тому. Але «фронтисти» замість того, щоб подати до суду за наклеп, кинулися у судовому порядку скасовувати чинну кримську конституцію.
Сам процес важливіший результату?
Лідер кримських комуністів Леонід Грач, коментуючи дії «фронтистів», поставив під сумнів саму можливість розгляду судом загальної юрисдикції ухвалення чи скасування Конституції Криму, яка є частиною українського законодавства. Але координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подъячий каже, що важливий сам факт розгляду цього питання. Навіть якщо у Сімферополі «фронтистам» відмовлять, вони збираються оскаржувати це рішення в судах вищих інстанцій, в тому числі міжнародних.
(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG