Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко заперечує газовий борг України


Як стверджує Прем’єр-міністр, борг за постачання газу перед російським «Газпромом» має не Україна, а компанія «РосУкрЕнерго»

Перебуваючи в п’ятницю в столиці Швеції Стокгольмі, Юлія Тимошенко висловила переконання, що вже з початку наступного року Україна і Росія вийдуть на прямі відносини між «Нафтогазом» і «Газпромом» і матимуть прозору систему розрахунків, і тоді «не стоятиме питання про накопичення боргів».

«Потрібно розібратися з корупцією в газовій сфері, перейти на прямі прозорі контракти, а не перекладати відповідальність на уряд», – заявила вона, відповідаючи на критику з боку Президента раніше цього дня.

Так само, коментуючи останні заяви з Росії про можливість ціни на газ для України з нового року в 400 доларів за тисячу кубометрів, Тимошенко заявила, що ця ціна відповідатиме меморандумові, підписаному головами урядів двох країн, у якому зазначено, що перехід на ринкові ціни на російський газ для України відбуватиметься поступово, протягом 3 років.

Раніше в п’ятницю, відкриваючи засідання Ради національної безпеки і оборони в Києві, Віктор Ющенко звернувся до Кабінету Міністрів із вимогою «продемонструвати протягом 5 днів, що з газом ви усе вирішили, починаючи з розрахунку за спожитий газ».

За словами Президента, заборгованість за газ – це проблема безпосередньо уряду, і Кабмін несе всю відповідальність за її вирішення.

У четвер президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що Україна заборгувала за газ понад 2 мільярди 400 мільйонів доларів.

У розмові з керівником «Газпрому» Олексієм Міллером він доручив російському газовому монополістові стягнути з України цей борг «або в добровільному порядку, або в примусовому», повідомила прес-служба Кремля.

Цю саму суму повторив у четвер і представник «РосУкрЕнерго».

«Газпромові» належить 50 відсотків акцій «РосУкрЕнерго».

У відповідь «Нафтогаз України» закликав припинити спекуляції навколо боргу за газ і заявив, що відповідно до оформлених документів борг за спожитий цього року газ перед компанією «РосУкрЕнерго» становить 1 мільярд 267 мільйонів доларів.

«Нафтогаз» також нагадує, що протягом цього року єдиним постачальником імпортного газу до України була компанія «РосУкрЕнерго», а відтак боргу перед російським «Газпромом» бути не може.

********
До 2008 року компанія RosUkrEnergo AG (Швейцарія), котру було створено в 2004 році для постачань середньоазійського газу в Україну, була ексклюзивним постачальником газу до України, реалізовуючи його українським споживачам через ЗАТ « УкрГаз-Енерго». 50% RosUkrEnergo належить російському газовому монополісту ВАТ «Газпром», 45% – українському бізнесмену Дмитру Фірташу, 5% – Івану Фурсіну.

У лютому 2008 року під час газових переговорів Росія і Україна домовилися про скасування посередників, які займаються постачаннями газу з Росії до України. Проте пізніше було вирішено залишити в ланцюжку RosUkrEnergo до кінця 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG