Доступність посилання

ТОП новини

Відставка уряду буде, але не зараз


Будівля Кабінету Міністрів України
Будівля Кабінету Міністрів України

Київ – Президент Віктор Ющенко назвав роботу Кабінету Міністрів бездарною. Критика стосувалася і боргів перед «Газпромом», і популістських, за словами Глави держави, виплат, і проблеми інвентаризації землі, і відсутності чіткої позиції щодо Голодомору. Політологи оцінюють таке ставлення Президента, як пряме підтвердження того, що ціною переформатування коаліції і обрання нового Голови Верховної Ради може стати відставка Юлії Тимошенко.

Український політикум нічому не вчиться. Принаймні, поки очевидним є повторення однієї і тієї ж схеми: вибори не визначають незаперечного фаворита; розпочинаються політичні торги; створюється нежиттєздатна коаліція; парламент погано працює, або як зараз – не працює зовсім; Президент критикує уряд; ситуація в країні погіршується; коаліція розпадається, або переформатовується, і як результат – відставка уряду.
Юлія Тимошенко вже цю схему проходила. І наразі, за усіма ознаками, має пройти її ще раз. Прем’єр-міністр заявила, що якщо є кращі кандидатури членів уряду, включаючи міністрів і прем'єра, то, мовляв, «давайте голосувати в парламенті, як це передбачено». Тимошенко наголосила, що БЮТ готовий піти на це задля подолання фінансової кризи.
«Криза штовхає усі фракції парламенту в нормальне русло роботи. Тому що кожен аграрій, металург, хімік захоче мати свій антикризовий закон, а в парламенті за усіма фракціями сидять власники підприємств. Тому, скільки б вони не чинили опір усіма чотирма лапами, це єдиний спосіб. Ось побачите, за моїми прогнозами, протягом двох тижнів буде об'єднання. Це буде примусове зближення», – сказала Юлія Тимошенко.
БЮТ спробує ще раз домовитися
Очолювати Кабінет Міністрів в умовах, коли парламент не працює, Президент лише критикує і покладає усю відповідальність на уряд, а країну поглинає криза – завдання не для легкодухих.
Очевидно, що Юлія Тимошенко буде розраховувати свої кроки, виходячи з потреб майбутньої президентської виборчої кампанії. Але, на думку політолога Тараса Березовця, говорити про можливість «самовідставки» Юлії Тимошенко, зараз ще зарано.
«Швидше за все, Тимошенко діятиме таким чином: вона спробує ще домовитися про створення нової коаліції за участю НУНС і Блоку Литвина. Якщо ж ця спроба зазнає невдачі, то не оберуть спікера, а відповідно не буде можливості підписати жодного законопроекту, зокрема й антикризового. Тоді Юлія Тимошенко може розглянути питання своєї відставки. Але це може статися не раніше 2009 року», – зазначає Березовець.
Неоднозначною, як виявилося, є позиція і Партії регіонів, щодо відставки уряду Юлії Тимошенко. З одного боку, прозвучала заява лідера партії Віктора Януковича, яку він зробив у четвер у Росії, про переговори, щодо нового формату коаліції і відставки уряду. А з іншого – кулуарні розмови про те, що для фракції Партії регіонів «ганьба робити технічного прем’єра з Віктора Януковича», мовляв, для цього знайдуться інші кандидатури.
Ніхто не хоче бути камікадзе
Доля технічних прем’єрів дуже невдячна. Їм доводиться приймати на себе увесь удар, а потім іти в тінь. І кожен Кабінет Міністрів, який створюють у кризових обставинах перед виборами, називають «урядом-камікадзе»: йому доводиться ухвалювати непопулярні рішення і готувати ґрунт для політичних шоу інших персоналій.
Тому, на думку, директора Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайла Погребінського, жодна серйозна парламентська політична сила наразі ще не впевнена у необхідності відставки Юлії Тимошенко.
Теоретично така можливість є, але є і можливість створити «технічну більшість», висловити недовіру уряду і залишити Юлію Тимошенко боротися з кризою як виконувачеві обов’язків Прем’єр-міністра.
Михайло Погребінський вважає, що для країни краще було б, якби Тимошенко й далі керувала урядом. «Я не бачу персоналій і структур, які могли б краще вирішувати нагальні проблеми. Я вважаю, що будь-який новий уряд, який схвалить Президент, буде гірший від теперішнього, і це при тому, що я невисоко оцінюю досягнення Кабінету Міністрів Юлії Тимошенко. Насамперед тому, що Президент, за звичкою, не бере на себе відповідальність, а керувати хоче. Це надзвичайно небезпечно. Я думаю, що наразі було б корисно, щоб уряд протримався 3-4 місяці, щоб ми могли переконатися у його здатності відповідати на серйозні виклики, або у його нездатності», – стверджує політолог.
Єдиний, хто однозначно висловився за швидку відставку Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, це член фракції Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» Іван Плющ. Хоча і він зауважив, що «не головне питання, коли вона (Тимошенко) піде, але піде вона однозначно».
Тож відставка буде, але пізніше. Причому вона вигідна усім учасникам боротьби за владу і самій Юлії Тимошенко. При такій схемі – усім політичним силам вдасться уникнути відповідальності за те, що відбувається в країні. Одні, мовляв, почали, але їм не дали закінчити. А інші й не розпочинали, то що ж з них питати.
От тільки країна в умовах кризи кинута напризволяще.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG