Доступність посилання

ТОП новини

Ніколя Саркозі – новий європейський адвокат Росії


Французького президента Ніколя Саркозі французи називають президентом «блінґ блінґ» — це тому, що іноді він веде себе як голлівудська зірка. А також тому, що він рвучко береться за різні справи. Ось раптом пан Саркозі ні сіло ні впало виявився найкращим європейським другом Росії. Як це сталося?

Справді, коли Саркозі кандидував на посаду президента Франції, він засудив політику Росії в Чечні і говорив, що він радше потисне руку Буша, ніж Путіна. Оскільки Буша у Франції відверто ненавидять, така заява мала свою вагу.
Це було тоді. А минулого тижня після європейсько-російського саміту в Ніцці Саркозі заявив, що ЄС підтримує російські пропозиції щодо нової формули безпеки і розкритикував американську стратегію в Європі.
Саркозі підтримує пропозицію російського президента Медведєва, щоб ОБСЄ на наступному своєму саміті 2009 року розглянуло нову «архітектуру безпеки» для Європи. Така позиція не була узгоджена з керівництвом ЄС, ба, більше, вона йде всупереч побоювань багатьох членів ЄС, оскільки створює враження що ЄС віддаляється від НАТО, адже НАТО є європейською структурою безпеки, а не ОБСЄ, що перш за все відповідає за права людини та дотримання демократичних принципів на виборах. До того ж, Росія неодноразово ставила під загрозу саме існування цієї організації, бо затримувала свої внески у її бюджет.
Як французи реагують на таку «гнучку» політику свого президента?
Якоїсь великої реакції чи критики поки що не видно, однак минулого тижня впливовий французький тижневик «Le Nouvel Observateur» завважив, що кілька високопоставлених радників Саркозі є російського походження.
Саркозі хоче європейського впливу
Саркозі явно послабляє європейську позицію. Він розкритикував Польщу та Чехію за їхню згоду розмістити елементи протиракетної оборони на своїй території. Безпека в Європі через це стане ще більш віддаленою, сказав він. Щоб не видалося цього замало, Саркозі ще й похвалився тим, що він у Медведєва виборов обіцянку, що Росія постачатиме енергоносії до Литви після того, як Литва виведе з експлуатації Іґналінстьку АЕС. Сама Литва, як виглядає, про таке посередництво Саркозі і не просила.
Польща і Литва категорично були проти відновлення переговорів ЄС із Росією щодо стратегічного партнерства після війни на Кавказі. На що Саркозі відповів: ви не розумієте ваші повноваження згідно з законами ЄС.
Амбіції Саркозі широко відомі. Скоріше всього, він намагається вибороти для себе якусь певну європейську роль, зокрема, в царині європейсько-російських стосунків, яку він зможе обіймати навіть після закінчення французького президентства в Євросоюзі.
Французи аргументують, оскільки наступні головуючі в Європейському Союзі Чехія та Швеція не входять до Єврозони, Франція повинна залишитися на чолі тимчасового економічного європейського уряду. Видно, Саркозі цього дуже хоче. Він навіть скликає фінансовий саміт на початку січня, гасло цього саміту: «Цінності, розвиток, регулювання».
(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG