Доступність посилання

ТОП новини

Німецький міністр про приватне в розмові з 12-річною дівчинкою-репортером


Німеччина – Під час офіційних візитів, як правило, урядовців супроводжують вкрай серйозні люди – бізнесмени, депутати, політики. Глава міністерства закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вирішив зламати таку традицію. Вирушаючи до Індії, він уперше включив до складу делегації також 12-річну дівчинку. Семикласниця Антонія Долла є репортером дитячої програми новин «logo», яка виходить на Другому каналі німецького телебачення – ZDF.

Німецькі малюки добре знають дівчинку-репортера Антонію. Вона постійно виходить у телеефір із захоплюючими репортажами зі спортивних змагань, виставок або також із інтерв’ю з німецькими політиками. Особливо останнім доводиться мати справу на перший погляд з наївними дитячими запитаннями, на які, однак, часто буває складно відповісти. Якось Антонія захотіла, наприклад, дізнатися в міністра освіти Анетте Шаван, скільки буде 13 помножити на 13, або з якого предмету міністр мала в школі найгіршу оцінку.
Два роки чекали на дозвіл
Такі інтерв’ю маленької журналістки вже стали традиційними. Однак досі вона ще жодного разу не супроводжувала урядовців під час їхніх закордонних візитів. Майже два роки знадобилося телеканалу ZDF для того, щоб отримати в міністерстві закордонних справ відповідний дозвіл для семикласниці.
І така мрія збулася. Міністра закордонних справ Німеччини не злякало те, що дівчинка-репортер захоче перевірити, скажімо, його знання географії. Франк-Вальтер Штайнмаєр запросив Антонію супроводжувати його під час візиту до Індії. У поїздку разом із дівчинкою, крім оператора та продюсера, відправилася також її мама.
Перше інтерв’ю дівчинці-репортеру міністр дав ще в літаку. Чи відчуває він ностальгію за домом під час своїх візитів? – захотіла дізнатися Антонія. На що німецький Штайнмаєр відповів, що план його поїздок занадто напружений і тривають вони, як правило, надто коротко, щоб встигнути скучити за рідною домівкою.
Міністр про приватне і не тільки
Наступне запитання було вже складнішим. Антонія вирішила розпитати міністра про його найулюбленішу країну. Тут головному дипломату Німеччини довелося шукати дипломатичну відповідь. Він запевнив, що не має якоїсь конкретної країни-фаворита, оскільки всі держави дуже різні й кожна гарна по-своєму. Але німецький міністр визнав, що полюбляє літати до Сполучених Штатів і що на нього велике враження завжди справляє Африка. Антонії дозволили зазирнути й до приватного салону на борту міністерського літака. Її здивувало, що салон містить навіть ліжко. Важливо добре відпочити, щоб потім не спати на конференціях, пояснив міністр. Дівчинці показали й душову кабіну і навіть туалет.
Те, що 12-річна Антонія від самого початку так добре порозумілася з міністром, очевидно, пов’язано з тим, що він має доньку такого самого віку. Меріт теж відвідує одну з берлінських шкіл. Але, на відміну від Антонії, вона ще ніколи не була в офіційній закордонній поїздці. Штайнмаєр розповів, що через роботу замало проводить часу з родиною. «Коли перебуваю в Берліні, то намагаюсь принаймні один раз спільно поїсти із сім’єю, – підняв завісу над своїм приватним життям міністр. – Зазвичай це сніданок. Коли ввечері я повертаюсь з роботи, то донька вже давно у ліжку».
(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG