Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: «Злочинець один. Це імперський, комуністичний, радянський режим»


«Ми відкидаємо зухвалу, блюзнірську брехню про те, що звинувачуємо який-небудь народ у нашій трагедії», – наголосив Президент у зверненні до українського народу з нагоди 75-х роковин Голодомору на відкритті меморіального знаку «Свічка пам’яті» в Києві.

«Ми повертаємо собі і світу знання про пережиту нами, одну з найбільших катастроф в історії людства. Її масштаб немислимий, незліченний», – сказав Віктор Ющенко.

«Терор голодом в Україні був чітко спланованим актом геноциду. Це очевидний факт. На відміну від інших регіонів СРСР, в Україні у людей вилучали все до крихти. Територію України і Кубані, де проживала більшість українців, оточили війська, щоб добити найменшу надію. У справі України Сталін мав на меті одне: упокорити селянство, знищити провід нації і зламати хребет українства – найбільшої іншоетнічної частини імперії і найбільшої її потенційної загрози», – сказав Президент.

«Ті, хто сьогодні заперечують Голодомор і виправдовують Сталіна «раціональним способом управління», беруть на себе чорну і приречену печать зла. Ми засуджуємо найменші спроби виправдання катів наших народів. Нам потрібна правда, співпереживання і спільний суд над минулою кривдою», – заявив Віктор Ющенко.

Він закликав «усіх, і насамперед Російську Федерацію, спільно, як справжні, чесні і чисті один перед одним брати, засудити злочини сталінізму і тоталітарного Радянського Союзу».

У суботу меморіал пам’яті жертв голодоморів освятив Митрополит Київський і всієї України Володимир (Українська Православна Церква в єднанні з Московським Патріархатом).

Після загальнонаціональної хвилини мовчання Президент запалив Незгасиму свічу в Залі пам’яті меморіалу, почавши тим усеукраїнську акцію «Запали свічку».

У пам’ятних заходах узяли участь інші українські керівники і чільні урядовці, представники інших країн і міжнародних організацій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG