Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко вітає українців із Днем свободи і закликає до злагоди


Президент нагадав, як чотири роки тому українці спільно вибороли свободу на майдані Незалежності в Києві.

У ті історичні дні мільйони людей по всій Україні вийшли на площі своїх міст і сіл, щоб у мирних протестах проти сваволі влади, проти «вкрадених» виборів захистити своє право на демократію, незалежність і європейське майбутнє, сказав Віктор Ющенко.

«Помаранчева революція у розпал грудневих морозів принесла нам весну оновлення. Вона змінила Україну, змінила всіх нас. Ми відродилися як сучасна європейська нація, нація гордих, вільних і відповідальних громадян, здатних відстояти свою свободу, державність і людську гідність. Ми довели, що є народом, а не мовчазною покірною масою, якою можуть маніпулювати всі, кому заманеться. У вирішальний момент саме українське суспільство, проявивши одвічну волелюбність, узяло свою долю у власні руки», – заявив Президент.

«Помаранчева революція стала логічним продовженням визвольних змагань багатьох українських поколінь. Своїм виступом ми подолали страх, посіяний віками імперського гніту, тоталітарного терору, голодоморів та репресій, і на повен голос заявили про своє прагнення і право жити за європейською шкалою цінностей, за демократичними принципами та високими соціальними стандартами», – сказав Віктор Ющенко.

Відтак, за його словами, «сьогодні свобода слова і чесні вибори стали нормою життя, ми живемо власним розумом і на власний розсуд».

«Гірко сьогодні визнавати, що ми змарнували багато часу й чимало можливостей», – зауважив Президент і додав, що за ці роки Україна зіткнулася з багатьма викликами, але жодного разу не відійшла від принципів демократії: «Усі конфліктні ситуації ми навчилися вирішувати в цивілізований і виважений спосіб. З кожного випробування виходимо досвідченішими й сильнішими. Це теж великий здобуток помаранчевих днів».

«Вірю, що й цього разу українські політики виявлять здатність мислити по-державному і поступляться амбіціями задля інтересів України, що вони нарешті зрозуміють: єдиний господар і єдине джерело влади в нашій країні – народ», – наголосив Віктор Ющенко.

«Цього року День Свободи збігся з Днем пам’яті жертв найбільшої української трагедії – Голодомору 1932–33 років. Це глибоко символічно. Жахливий штучний голод, організований злочинним сталінським режимом, мав на меті назавжди зламати волю українців до відновлення незалежної держави. Але ми вижили, вистояли й перемогли», – нагадав Президент.

Він закликав усе українське суспільство «до злагоди, порозуміння й активної праці задля України, заради нашого спільного добробуту й процвітання».

«Чотири роки тому ми відчули свою силу, повірили в своє призначення. Нас вже ніхто не зможе повернути у вчорашній день. Бо в нації, яка вийшла на Майдан і захистила свою свободу, є велике серце і високий дух. А значить, є майбутнє», – переконаний Віктор Ющенко.
XS
SM
MD
LG