Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» не інформував Україну про стягнення боргу в судовому порядку


Україна не одержувала офіційного повідомлення від російського ВАТ «Газпром» про стягнення боргу за природний газ у судовому порядку. Про це повідомив міністр палива та енергетики України Юрій Продан сьогодні журналістам у Кабінеті міністрів. «Сьогодні надійшла інформація про те, що там буде судовий позов, проте офіційних матеріалів не направлено», – сказав Ю. Продан.

Відповідаючи на запитання журналістів про існування боргу України перед ВАТ «Газпром» за поставки природного газу, міністр сказав: «Є питання, але це поточні розрахунки, які у нас завжди були».

24 листопада заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв заявив, що «Газпром» підготував механізм судового впливу на Україну за несплату боргів за газ.

«У нас все підготовлено», – сказав він, додавши, що у разі потреби «механізм примусового повернення боргу буде запущений».

О. Медведєв не уточнив, коли можуть бути вжиті такі заходи і в чому конкретно полягає механізм примушення.

Президент РФ Дмитро Медведєв 23 листопада заявляв, що Росія готова у разі потреби примусити Україну повернути борг за газ через суд. «Це будуть заходи в рамках адміністративного права, адміністративних повноважень», – пояснив він.

«Це заходи, які визначив «Газпром» як постачальник і уряд РФ. Це - адміністративні заходи», – сказав глава російської держави.

«Коли я говорив про правові заходи, то мав на увазі у тому числі й судові, в рамках цивільно-правових відносин, які існують між компаніями – «Газпромом» і споживачем газу», – зазначив Президент РФ.

У той же час він висловив сподівання, що на Новий рік проблема з поставками газу до України не повториться. «Мені б хотілося, щоб цей Новий рік ми зустріли спокійно, для цього є всі передумови», – наголосив Д. Медведєв. «Потрібно просто гроші нам повернути, і тоді настрій у всіх буде хороший», – додав Президент.

Раніше Д. Медведєв віддав розпорядження голові правління «Газпрому» Олексію Міллеру стягнути борг за газ з України. О. Міллер повідомив Президенту, що український борг за російський газ становить 2,4 млрд. дол.

Він також сказав, що при переході на ринкові відносини в галузі поставок російського газу в Україну його ціна з 1 січня 2009 р. може становити понад 400 дол. за тис. куб м.

Тим часом Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко наполягає, що «Газпрому» за поставки газу заборгувало «РосУкрЕнерго», і Україна до цих боргів стосунку не має.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG