Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Газ не має бути інструментом тиску Росії на Україну


У Міністерстві закордонних справ України вважають, що Росія не повинна перетворювати газове питання на політичний інструмент тиску на Україну.

Як заявив сьогодні речник МЗС Василь Кирилич, узгодження всіх позицій у газових відносинах є предметом переговорів між суб’єктами господарювання, які працюють у цій сфері.

«Для нас газ – це абсолютна і цілком економічна категорія, я б не хотів, щоб газ ставав політичною категорією, а відтак, ставав інструментом тиску на іншу державу», – зазначив представник МЗС.

Напередодні президент Росії Дмитро Медведєв доручив «Газпрому» стягти з України борг за постачання газу з Росії, який становить 2,4 мільярда доларів.

Проте в «Нафтогазі України» заявили, що мають борги виключно перед компанією RosUkrEnergo, і сума цього боргу «з урахуванням усіх нюансів» становить близько 1,3 мільярда доларів.

У зв'язку з цим прем'єр-міністр Юлія Тимошенко наголосила, що це «не борги уряду України, а борги компанії RosUkrEnergo, які залишилися з попередніх періодів».

А заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв сьогодні заявив, що компанія підготувала механізм судового впливу на Україну за несплату газових боргів.

XS
SM
MD
LG