Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Газ не має бути знаряддям тиску Росії на Україну


У Міністерстві закордонних справ України вважають, що Росія не повинна перетворювати газове питання на політичний інструмент тиску на Україну.

Як заявив у понеділок речник МЗС Василь Кирилич, узгодження всіх позицій у газових відносинах є предметом переговорів між суб’єктами господарювання, які працюють у цій сфері.

«Для нас газ – це абсолютна і цілком економічна категорія, я б не хотів, щоб газ ставав політичною категорією, а відтак, ставав інструментом тиску на іншу державу», – наголосив представник МЗС.

Напередодні президент Росії Дмитро Медведєв доручив «Газпрому» стягти з України борг за постачання газу з Росії, який, за його словами, становить 2,4 мільярда доларів.

Проте в «Нафтогазі України» заявили, що мають борги виключно перед компанією RosUkrEnergo, і сума цього боргу «з урахуванням усіх нюансів» становить близько 1,3 мільярда доларів.

У зв'язку з цим Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко наголосила, що це «не борги уряду України, а борги компанії RosUkrEnergo, які залишилися з попередніх періодів».

«Газпромові» належить 50 відсотків акцій «РосУкрЕнерго».

Тим часом заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв заявив у понеділок, що компанія підготувала механізм судового впливу на Україну за несплату газових боргів.

********
Україна хоче відстрочки на оплату газу

Україна сподівається отримати від Росії відстрочку на оплату газу, який закачали в підземні сховища.

Про це повідомила Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко у понеділок на нараді в Кабінеті Міністрів.

«Ми б хотіли, щоб на цей газ, що ще перебуває в сховищах і не проплачений споживачами, Україні було надано розстрочку мінімальну: 1-2 місяці», – сказала Прем’єр.

За її словами, в середині 1990-х років Україна розраховувалася за газ, що був закачаний у сховища тільки після початку його використання українськими споживачами.

«Але Російська Федерація поставила перед Україною жорсткі умови: оплачувати весь газ, що закачаний у ПСГ і ще не споживається», – сказала Тимошенко.

У зв'язку з цим, зазначила Прем’єр, останні 2 місяці делегація «Нафтогазу України» проводить регулярні консультації й переговори з російським «Газпромом».

********
Делегація «Нафтогазу» терміново їде до Москви

Делегація національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» за дорученням Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, як повідомили у понеділок, негайно відбуває до Росії для з'ясування ситуації навколо «газового боргу» й ухвалення подальших рішень.

За словами речниці українського Прем'єра Марини Сороки, таке доручення Тимошенко дала під час зустрічі з керівником «Нафтогазу» Олегом Дубиною і першим віце-прем'єром Олександром Турчиновим.

«Юлія Тимошенко впевнена, що до кінця року всі ці питання буде врегульовано», – зазначила прес-секретар.

За її словами, під час зустрічі Прем'єр наголосила, що «Нафтогаз» – потужна і стабільна компанія, газових посередників усунено з українського ринку, а Україна готова до осінньо-зимового опалювального сезону.

Тимошенко також зазначила, що в українських газосховищах розміщується 17,5 мільярда кубометрів газу, що є «абсолютним рекордом».




ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG