Доступність посилання

ТОП новини

Економічна команда Барака Обами


США -- Барак Обама представляє свою нову економічну команду, Чікаго, 24 листопада 2008 р.
США -- Барак Обама представляє свою нову економічну команду, Чікаго, 24 листопада 2008 р.

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах у процесі переходу влади новообраний президент Барак Обама вже зібрав свою команду економістів, перед якою постане фундаментальне завдання – вивести країну з економічної кризи.

Після переконливої перемоги Обами на президентських виборах ліберали очікували, що новообраний лідер, який обіцяв докорінні зміни, оточить себе діячами лівих переконань. Консерватори думали, що новий президент планує впровадити щось на зразок «Нового курсу» президента Франкліна Рузвельта на початку 1930-х років, із величезним громадським будівництвом за державний рахунок.

Однак Обама закликав на допомогу не ідеологів, а тверезих прагматиків із досвідом роботи в адміністрації президента Білла Клінтона. Він зібрав економічну команду центристів.

Обама наголосив, що країна має справу з економічною кризою історичних масштабів. «Я вже дав розпорядження моїй економічній команді підготувати план економічного відновлення, який передбачатиме створення 2,5 мільйонів нових робочих місць до січня 2011 року. Це план достатньо великий для вирішення проблем, що стоять перед нами... Я усвідомлюю, що затвердити цей план (у Конгресі) буде важко. Ми потребуватимемо підтримки з боку як республіканців, так і демократів. Я вітатиму ідеї та поради... Але діяти треба негайно», – заявив Обама.

Демократи, які становлять більшість в обох палатах Конгресу нового скликання, вже пообіцяли зробити план економічних стимулів, над яким нині працює адміністрація Обами, своїм найвищим пріоритетом, коли Конгрес почне працювати у січні.
У новій команді люди з колишньої адміністрації Клінтона

Міністром фінансів має бути Тімоті Ґайтнер. Він свого часу був заступником міністра фінансів в адміністрації Клінтона, а нині очолює Федеральний резервний банк у Нью-Йорку, найпотужніший із 12 банків, що утворюють Федеральну резервну систему, яка виконує у США роль центрального банку. Бюджетним директором Білого дому призначено Пітера Орсаґа, нині директора Бюджетного офісу Конгресу. Національною економічною радою при Білому домі керуватиме Лоренс Саммерз, він був заступником міністра фінансів, а потім міністром фінансів у Клінтона в заключний період його президентства. А старшим економічним радником президента Обами має стати Джейсон Фурман, колишній директор Національного проекту. Це економічна дослідна група, яку заснував Роберт Рубін, міністр фінансів в адміністрації Клінтона.

Склад нової економічної команди, на думку газети «Нью-Йорк Таймс», зовсім не означає, що Обама, подібно до Клінтона, ставить за мету досягнення збалансованого бюджету. Навпаки, у перші два роки планується витратити додатково сотні мільярдів доларів, попри дефіцит платіжного балансу. Гроші підуть на допомогу безробітним, окремим штатам і містам, на скорочення податків для робітників і на розбудову шляхів, спорудження шкіл та на інші громадські проекти.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG