Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» частково погасить газовий борг до 1 грудня – «Газпром»


«Нафтогаз України» до 1 грудня погасить заборгованiсть за газ, доставлений у вереснi, й частину боргу за паливо, надане у жовтнi цього року. Про це домовилися на сьогоднішній зустрiчi голови правлiння росiйського концерну Олексiй Мiллер та «Нафтогазу України» Олег Дубина

Пiсля погашення боргу сторони продовжать переговори щодо реалiзацiї положень мiжурядового меморандуму про спiвпрацю в газовiй сферi вiд 2 жовтня цього року, зазначає «Газпром».

«Як наголошувалося на переговорах, згiдно з меморандумом, перехiд на прямi довгостроковi контракти мiж «Газпромом» i «Нафтогазом» можливий тiльки за умови погашення українською стороною всiєї наявної заборгованості», – сказано в повiдомленнi росiйської компанiї.

Напередодні президент Росії Дмитро Медведєв доручив «Газпрому» стягти з України борг за постачання газу з Росії, який, за його словами, становить 2,4 мільярда доларів.

Проте в «Нафтогазі України» заявили, що мають борги виключно перед компанією RosUkrEnergo, і сума цього боргу «з урахуванням усіх нюансів» становить близько 1,3 мільярда доларів.

«Нафтогаз» і «Газпром» на початку жовтня підписали угоду про перехід на ринкові ціни на газ до 2012 року.

********
Ющенко готовий сам вирішувати газові питання

Президент Віктор Ющенко буде сам вирішувати проблему постачань газу з Росією, якщо уряд Юлiї Тимошенко не залагодить це питання до завтра.

Про це заявив уповноважений Глави держави з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

За його словами, нещодавно Ющенко дав уряду 5 днiв на те, щоб врегулювати всi проблемнi питання з Росією, що стосуються розрахунків за газ. І цей термін закінчується завтра.

Представник Секретаріату впевнений, що зi своїм авторитетом Ющенко зможе припинити практику, коли наприкiнцi кожного року для України стають актуальними проблеми газового сфери.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG