Доступність посилання

ТОП новини

Міністр фінансів Німеччини: нас очікує складний 2009 рік


Німеччина – Фінансова криза, точніше подолання її наслідків, залишається провідною темою в Німеччині. Бундестаг сьогодні розпочав завершальні дебати про державний бюджет на наступний рік. Законопроект передбачає збільшення витрат майже на два з половиною відсотки у порівнянні з поточним роком; має зрости й державна заборгованість. У такий спосіб планується профінансувати заходи на пожвавлення кон’юнктури.

Передусім йдеться про підтримку автомобілебудівної промисловості, оскільки ця галузь належить до найважливіших для німецької економіки. Зараз упали обсяги продажів нових автомобілів, і щоб людей все ж таки заохотити витрачати гроші, уряд планує тимчасово скасувати податок на авто. Йдеться про податок на нові автомобілі, які відповідають екологічним нормам.
Крім того, планується більше грошей виділити на модернізацію громадських будівель, щоб не залишалися без замовлень будівельники. Для підтримки малих та середніх підприємств Кредитна установа з відбудови та розвитку пропонує фірмам державні гарантії на загальну суму в 15 мільярдів євро.
Меркель не хоче зменшувати рівень податків
У Німеччині зараз лунає думка, що запропонованих заходів замало, і слід допомагати не окремим галузям, а вжити заходів для пожвавлення загальної кон’юнктури. Так, директор Інституту німецької економіки Міхаель Гютер вважає, що зараз було б доречно загалом знизити податки. Подібна думка пролунала і від президента Об’єднання німецьких торговельно-промислових палат Людвіґа Ґеорґа Брауна. Найкращою програмою для економічного піднесення є зниження податків, сказав він.
Навколо питання про зниження податків загрожує навіть розгорітися суперечка всередині консервативного блоку, який утворюють християнські демократи разом із баварським Християнсько-соціальним союзом (ХСС). Лідери від ХСС закликають не чекати, а негайно знизити податки. Канцлер Німеччини Анґела Меркель не хоче вдаватися до такого кроку – принаймні до наступних парламентських виборів. Також федеральний міністр фінансів Пер Штайнбрюк застерігає від програм, які б виходили за рамки розумного. Інакше, як він зауважив, просто спалюватимуться гроші. Що ж стосується зниження податків, то цей захід, на його думку, не піде на користь людям із низькими доходами, оскільки вони й без того податків майже не платять.
Підприємці налаштовані песимістично
Дебати про бюджет на наступний рік та антикризові заходи відбуваються в Німеччині на тлі погіршення ділового клімату. За оцінкою мюнхенського інституту IFO, настрій у німецькій економіці сьогодні найгірший за останні 15 років. На думку голови цього інституту, охолодження кон’юнктури перекинеться також на ринок праці, особливо це стосується обробної галузі й торгівлі. Фірмам доводиться рахуватися зі скороченням експорту, і тому вони хочуть скорочувати персонал.
Як сказав федеральний міністр фінансів Німеччини Пер Штайнбрюк, «Ми зараз перебуваємо в рецесії, і перед нами складний 2009 рік».
(Німеччина Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG