Доступність посилання

ТОП новини

Польща лібералізує законодавство для підприємців з огляду на глобальну кризу


Польща -- дзвін у приміщенні Варшавської фондової біржі
Польща -- дзвін у приміщенні Варшавської фондової біржі

Варшава – Із подачі уряду парламент Польщі ухвалює нові ліберальні закони, тобто оновлює чинне законодавство у сфері підприємництва. У такий спосіб Польща хоче пожвавити свою економіку і вести боротьбу з наслідками глобальної фінансової кризи. Уряд у цьому розраховує на допомогу Євросоюзу.

У середу в Євросоюзі завершилася підготовча робота над створенням проекту заходів із боротьби з наслідками глобальної фінансової кризи. Якщо проект ухвалять усі країни ЄС, тоді наступного року Польща мала б отримати 2,6 мільярда євро субсидій для інвестицій в інфраструктуру, тобто удвічі більше, ніж було заплановано раніше. Це мав би бути оживляючий стимул для економіки, вважають представники урядових кіл Польщі.

У разі, якби Євросоюз навіть не ухвалив більшість пунктів цього проекту, польські фірми-експортери все-таки скористаються з пожвавлення економіки країн Західної Європи. Так мало б статися, адже на підтримку галузей національної економіки країни ЄС вже зараз виділяють мільярди євро.

Оглядачі вважають, що стабілізаційний проект може, однак, не спрацювати у самій Польщі, оскільки надмірні бюрократичні процедури у сфері підприємництва затримують розвиток економіки країни. Лише лібералізація чинного законодавства у цій сфері порятує польську економіку від наслідків світової фінансової кризи, вважають представники урядово-парламентської більшості.

Якомога менше бюрократії в реєстрації фірми

На яку ж допомогу з боку уряду можуть сподіватися польські підприємці? Найважливіше, щоб кожен міг без жодних перешкод започатковувати роботу своєї фірми, вважає заступник міністра економіки Польщі Адам Шейнфельд. «Тепер заяву у цій справі подаватимуть на розгляд лише до одного управління місцевої влади. Потім співробітники цього управління від імені підприємця продовжуватимуть адміністративні процедури щодо реєстрації даної фірми», – каже він.

Полегшення у своїй роботі польські підприємці відчують від квітня наступного року, коли запрацюють нові закони.

Досі шлях підприємця до реєстрації фірми залишається довгим та складним: насамперед за дозволом треба звернутися до податкової інспекції, потім до управління соціального забезпечення. А потім підприємця чекатимуть у статистичному управлінні, яке дасть йому номер державного обліку фірм у єдиній комп’ютерній системі REGON.

Парламент уже ухвалив чи оновив 65 законів, що належать до лібералізації сфери підприємництва, наголошує урядовець.

Перевіряти підприємців стане небезпечно?


Треба звільнити підприємців від настирливого нагляду державних органів, пояснює заступник міністра економіки Польщі Адам Шейнфельд: «Установа державного контролю ще до початку перевірки має попередити про це підприємця. Інспектори мають повідомити власника фірми про його права стосовно до державних органів. Головне, що підприємець може відмовити інспекторам проводити контроль. До розгляду державними органами його скарги заборонятиметься проводити перевірку фірми».

У випадку порушення інспекторами чинного законодавства, що матиме негативні наслідки для функціонування підприємства, держава має відшкодувати підприємцеві втрати. Водночас співробітників органів контролю каратимуть штрафами.

А сама перевірка малих підприємств органами однієї державної служби контролю не може тривати більше, ніж 12 днів на рік, наголосив заступник міністра економіки Польщі Адам Шейнфельд.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG