Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко обіцяє лібералізацію


Президент Білорусі Аляксандр Лукашенка
Президент Білорусі Аляксандр Лукашенка

Мінськ – Президент Білорусі Олександр Лукашенко у вівторок виступив із гучними заявами, котрі деякі білоруські аналітики вже назвали «Вітебським маніфестом свободи». Заяви пролунали у Вітебську на нараді з керівництвом області.

Олександр Лукашенко виступив із заявами, яких ніколи не робив за 14 років свого президентства. Щось подібне він казав, може, лише тоді, коли він був ще опозиційним кандидатом у президенти у 1994 році.

Лукашенко заявив, що буде особисто захищати права людини, щоб білоруси мали не тільки гідну зарплатню, але і мали можливість висловити все, що думають, щоб життя білорусів стало більш вільним, і щоб нічого не перешкоджало їхній економічній ініціативі. Пан Лукашенко прочитав таку собі «ліберальну лекцію» своїм чиновникам, і пояснив це тим, що саме така політика потрібна в ситуації світової економічної кризи. Фактично він говорив про всі ті речі, яких понад 10 років безуспішно домагається білоруська опозиція.

У представників опозиції на це реакція одностайна: слова гарні, а якими будуть справи? Багато хто підозрює, що справ не буде, а всі ці заяви зроблені для того, щоб офіційний Мінськ почали краще сприймати на Заході, щоб до Білорусі надійшли західні кредити та інвестиції. У будь-якому випадку всі в Білорусі розуміють, що якщо і будуть якісь реформи, то лише косметичні, такі, котрі б не дозволили змінити розклад у владній верхівці. Тобто вільних виборів президента 2011 року Олександр Лукашенко не допустить, переконана опозиція.

Лукашенко заявив, що балотуватиметься вчетверте


Та все ж деякі позитивні зміни в Білорусі все ж помітні.Треба визнати, що як для білоруської ситуації з правами людини та демократією, то це хоч щось краще, ніж нічого. Скажімо, цього тижня державні друкарні, пошта та «Союздрук» погодилися підписати угоди на співпрацю з незалежними газетами. Інша справа, що таких газет сьогодні в Білорусі залишилося дуже мало, фактично з підпілля змогли вийти лиже два видання: тижневик «Наша ніва» та щоденник «Народная воля».

Чи той факт, що під тиском Заходу Олександр Лукашенко визволив політв’язнів, чи те, що він оточив себе більш молодими та тверезими чиновниками, це без сумніву добре. Але, зрозуміло, що ці послаблення робляться президентом Лукашенком для того, щоб далі утриматися при владі. Цього тижня він оголосив, що буде вчетверте балотуватися на президентських виборах у 2011 році.

(Мінськ – Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG