Доступність посилання

ТОП новини

Чехія здійснила вагомий крок на шляху до ратифікації Лісабонського договору


Прага – Сьогодні Чеська Республіка, можна сказати, відкрила дорогу до ратифікації Лісабонської угоди. Рішення Конституційного суду, якого з нетерпінням чекали не тільки чехи, а й громадяни країн-членів ЄС, стверджує: Лісабонський договір не суперечить нормам Конституції Чехії.

Положення Лісабонської угоди не суперечать положенням Конституції Чеської Республіки і не загрожують суверенітетові країни – таким є головний висновок, зроблений після майже піврічної роботи Конституційним судом Чехії.

Лісабонська угода, або як її ще називають Угода про реформи, є нині чи не найважливішим документом Європейського Союзу. Вона визначає напрямок і порядок проведення реформ всередині ЄС, регулює шляхи міжнародної співпраці. Лісабонська угода замінила проект Європейської конституції, котру не вдалося ухвалити раніше.

Лісабонську угоду вже ухвалило 25 держав ЄС, відхилили її на референдумі тільки громадяни Ірландії. У Чехії ж і досі не дійшло до розгляду угоди в парламенті. Причина – владна Громадянсько-демократична партія висловила сумнів у тому, що Лісабонська угода відповідає положенням чеської конституції. Такої самої думки дотримується і президент Вацлав Клаус, який у вівторок відкрито закликав суддів Конституційного суду відхилити Лісабонську угоду.

Нині чеський президент не приховує свого розчарування, він вважає, що окремі положення Угоди становлять загрозу суверенітетові Чехії. «Лісабонська угода суперечить усім головним конституційним принципам, які вважаються так званим матеріальним ядром Конституції», – заявив Вацлав Клаус.

Попереду нові перешкоди з боку Клауса?

Що ж стосується уряду Чехії, то він не приховує задоволення. Адже 1 січня наступного року Чехія перебирає у Франції головування в ЄС і несхвалення Лісабонської угоди могло б пошкодити іміджу Чехії в очах європейців. З іншого боку, чеські аналітики застерігають: виграний бій, але остаточно перемогою це назвати не можна.

Празький політолог Мартін Звержіна зазначає: «Можна очікувати ускладнення з боку президента країни, котрий уже заявив, що Договір не підпише навіть за умови, якщо його схвалять обидві палати Парламенту. Він хоче почекати, поки Лісабонський договір повторно розгляне Ірландія. Тобто, можна очікувати дальшої перешкоди, тоді Договір знову повернеться до Конституційного суду, а це означає нову затримку».

Рішення чеського Конституційного суду щодо відсутності суперечностей між Лісабонською угодою та конституцією країни відкриває шлях до його ратифікації в Парламенті, не виключено, що ця процедура відбудеться ще цього року.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG