Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія оприлюднила «дорожню карту» для оздоровлення економіки ЄС


Бельгія -- Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу під час прес-конференції щодо подолання наслідків економічної кризи, Брюссель, 26 листопада 2008 р.
Бельгія -- Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу під час прес-конференції щодо подолання наслідків економічної кризи, Брюссель, 26 листопада 2008 р.

Брюссель – Країни Європейського Союзу щойно отримали від Єврокомісії план оздоровлення економіки, котра потерпає від глобальної кризи. Згідно з пропозиціями президента цієї інституції Жозе Мануеля Баррозу, зібрані спільними зусиллями 200 мільярдів євро мають припинити падіння економічних показників. Тим часом «ліки», що пропонуватимуться для оздоровлення економіки кожної окремої країни ЄС, будуть різними.

Врятувати економіку від рецесії, а європейців від масового безробіття мають скоординовані дії та гнучкий підхід, вважають економісти Єврокомісії.

Оприлюднена сьогодні дорожня карта порятунку являє собою заходи для цілеспрямованого, тимчасового та скоординованого фінансово-бюджетного підйому. Тільки так можна буде оминути крах, що є можливим наступного року. Адже економісти прогнозують, що 2009 рік може стати «чорним» роком для європейської економіки.

«Європі потрібна 200-мільярдна ін’єкція»

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу оголосив, що, за підрахунками, Європі треба зібрати суму, еквівалентну 1,5 внутрішнього валового продукту Європейського Союзу.

«План передбачає негайне підвищення рівня потенційної потреби нашої економіки, – каже Баррозу. – Вона нараховує 200 мільярдів євро, що становить півтора відсотка ВВП Євросоюзу».

Цей фонд, котрий складатиметься з внесків кожної країни ЄС та інших європейських фінансових джерел, має допомогти найслабшим секторам економіки. Проте, у Європі є й супротивники таких ін’єкцій. Наприклад, канцлер Німеччини Анґела Меркель, котра заявила: «ми не повинні дати себе втягнути у мільярдні гонки».

Криза знизить податки?


Але крім фінансового вливання, Комісія ЄС пропонує ще й інші заходи. Як зазначив сьогодні комісар з монетарної політики Хоакін Альмунья, нині, у виняткових умовах, економіці й споживачам потрібен фіскальний імпульс. Тому, в запропонованому плані дій кожній із 27 країн пропонується знизити податки. Зокрема, податок на додану вартість пропонується встановити приблизно на рівні 15 відсотків, щоб заохотити та відновити довіру виробників та споживачів. Таке рішення щойно ухвалила Великобританія, виділивши зниження ПДВ як один із основних пунктів у своєму національному плані порятунку. Іншим заходом є пом’якшення контролю Комісії над державною допомогою слабким, але стратегічно важливим підприємствам. Зазвичай, Єврокомісія здійснює жорсткий нагляд за таким видом допомоги, щоб уникати недобросовісної конкуренції.

Тобто, кожна країна спільноти тепер буде вільнішою у виборі засобів боротьби з кризою. Окремо виділено способи порятунку автомобілебудівних галузей та ринку нерухомості, де зайнята велика кількість європейців. Європейському інвестиційному банку Комісія пропонує більше інвестувати. Наприклад, вкладати гроші у розвиток екологічно безпечніших автомобілів.

План порятунку ще мають погодити всі країни ЄС

На оприлюднення рятівного плану позитивно реагують навіть європейські фондові біржі. Проте, сьогодні цей план – тільки своєрідний каталог ідей. Хоча президент Європейської Комісії і закликає не зволікати з його застосуванням і прогнозує втілення його упродовж двох наступних років. Це стане можливим тільки після ратифікації плану кожною країною спільноти й наступним самітом голів Євросоюзу, що відбудеться у грудні. Проте вже сьогодні можна сказати, що з основними пунктами запропонованого плану згодні загалом усі країни, зазначив Жозе Мануель Баррозу на прес-конференції.

Хоча лідери Німеччини та Франції також закликали ЄС пом’якшити жорсткі вимоги Маастріхтського пакту стабільності та зростання. Згідно з цим документом, країни єврозони змушені утримувати дефіцит бюджету на рівні 3 відсотків від ВВП. На країни-порушниці цього правила накладають каральні санкції. Тож, на думку офіційного Парижа та Берліна, за нинішніх умов застосування цього правила мало б бути дещо гнучкішим. За принаймні тимчасове зняття цього табу виступає навіть голова «Єврогрупи» Жан-Клод Юнкер. До «Єврогрупи» входять 15 країн ЄС, в яких грошовою одиницею є «євро».

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG