Доступність посилання

ТОП новини

Фінансова криза в Україні сприяє зростанню передвиборної кампанії «Проти всіх» (європейська преса)


Прага – У низці європейських видань опубліковано статті та інтерв’ю на тему економічної, фінансової та політичної кризи в Україні. Оглядачі вважають, що загострення кризи, зростання цін, здешевлення гривні та спекуляції з доларом сприяють падінню популярності всіх без винятку політичних сил у Києві. Деякі впливові газети Європи прогнозують, що 2-3 грудня на саміті НАТО в Брюсселі Україні не запропонують План дій щодо вступу до Альянсу, а натомість запросять до співпраці в економічній та військовій галузях у рамках чинних програм.

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» констатує, що фінансова криза в Україні збільшує кількість невдоволених політикою взагалі. Сьогодні, як зауважує газета, «курс долара і підвищення цін хвилюють українців набагато більше, аніж заплутана політична ситуація в державі». «Нойє Цюрхер Цайтунґ» передбачає, що у наступних виборах чималий відсоток становитиме саме група невдоволених усіма політиками, яка називає себе «Проти всіх». Швейцарське видання наводить дані опитувань в Україні, за якими близько 16 відсотків виборців проголосують як на парламентських, так і на президентських виборах «проти всіх». Автор статті в «Нойє Цюрхер Цайтунґ» зауважує різке зниження купівельної спроможності українців, запустіння на деяких київських базарах та в багатьох крамницях столиці. Зате, як зазначено в статті про ситуацію в Києві, нечуваний вуличний ажіотаж довкола перекупників та спекулянтів доларом США. «Нойє Цюрхер Цайтунґ» наводить слова пересічних киян, що свідчать про недовір’я до банків і переконання, що політики нині зайняті перерозподілом «здобичі» – 16-мільярдного кредиту Міжнародного валютного фонду. Газета також наголошує, що попри економічну кризу і загальне падіння рейтингів політиків все ж найбільше сподівань пересічні кияни покладають на ймовірне президентство Юлії Тимошенко. І тут, як наголошує «Нойє Цюрхер Цайтунґ», багатьох підкуповує «зовнішня простота рішень», які пропонує нинішній прем’єр в умовах наростаючої кризи.

Лондонська «Таймз» вважає, що через тиждень НАТО ввічливо відмовить Україні та Грузії, які сподівалися отримати План дій для членства в Альянсі. Газета вважає, що країни НАТО намагаються знайти на саміті 2 грудня відповідне рішення, щоб зберегти поважний вигляд перед Росією і не дати Москві приводів для тріумфу з приводу відмови НАТО Києву і Тбілісі. Країни НАТО, як пише «Таймз», мають звалити всю вину на Грузію та Україну, які «дискредитували себе» за час, що минув після саміту в Бухаресті. Лондонський часопис прогнозує, що обом країнам на саміті НАТО в Брюсселі буде запропоновано пакет пропозицій у галузі економічної і воєнної співпраці.

«Файненшел Таймс» опублікувала інтерв’ю з Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко, яка звинувачує Захід у тому, що він залишив «на виклик долі свої філії банків на Сході Європи, і це призвело до втечі звідси інвесторів, які рятують свої інвестиції». Тимошенко закликає західні банки допомогти східноєвропейським партнерам, бо, на думку українського Прем’єра, «вся Європа перебуває в одному човні».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG