Доступність посилання

ТОП новини

Кривава атака на Мумбай


Рятівні операції в готелі «Тадж-Махал».
Рятівні операції в готелі «Тадж-Махал».

Хвиля насильства сколихнула індійський Мумбай у середу ввечері. У різних куточках міста, майже одночасно пролунали вибухи та постріли. Найбільший удар озброєні люди завдали по двох п'ятизіркових готелях: «Оберой-Трайден» і «Тадж-Махал».

Понад сто осіб загинули і щонайменше 300 поранені в результаті кількох нападів у фінансовій столиці Індії Мумбаї.

Головною мішенню нападників були іноземці, особливо громадяни США та Великої Британії. Британець Алекс Чемберлен розповів журналістам, як він дивом врятувався з «Обероя»: «Озброєний чоловік увійшов до ресторану. Частину людей зігнали до кухні... Гадаю, решта вийшла через задні двері. Потім той чоловік сказав нам піднятися сходами... «Руки вгору! Є серед вас американці чи британці? Покажіть документи» Мій друг сказав: скажи, що ти італієць».

Злочинці добре готувалися

Те, що це був заздалегідь спланований терористичний акт, поліція не сумнівається. Адже одночасно були скоєні напади на кілька готелів, залізничний вокзал, головну лікарню та інші важливі об’єкти.

За короткий проміжок часу нападники перетворили фінансову столицю країни в пекло.

Повідомляють, що через кілька годин після нападу поліція намагалася вибити нападників з двох готелів і звільнити заручників. Сили безпеки взяли захоплені готелі в оточення. Серед загиблих є керівник підрозділу боротьби з тероризмом і його помічники.

Оглядачі зазначають, що це була складна операція зловмисників, які здійснили удари проти бізнес-центрів, головної лікарні і головного вокзалу міста.

Маловідома група «Моджахеди Декану» взяла на себе відповідальність за здійснення нападів у Мумбаї. Аналітики кажуть, що вірити цьому особливо не можна, Це, скоріше, лише прикриття.

Багато насильства було й раніше

Масові акції насильства відбувалися в індійському місті і раніше. Однак останній напад оглядачі вважають суттєво організованішим за попередні.

Раніше влада Індії вважали відповідальними за подібні напади місцеві ісламські організації. Зокрема, згадувався заборонений Ісламський студентський рух Індії, який підозрювався у зв'язках з «Аль-Каїдою».

Світова спільнота засудила терористичні напади в Мумбаї. Речник генерального секретаря ООН заявив, що зловмисників слід швидко виявити і покарати.

Засудили терористів також президенти США, Росії, прем'єр-міністр Великої Британії.

Прем’єр-міністр Індії Манмохан Сінгх обіцяє зробити все для покарання нападників у Мумбаї. У телевізійному зверненні він закликав усіх індійців залишатися об’єднаними, зберігати мир.

********
МЗС України не має даних про наявність українців серед жертв терактів

Інформації щодо наявності громадян України серед загиблих і постраждалих внаслідок терактів в індійському місті Мумбаї не надходило, повідомили у прес-службі Міністерства закордонних справ.

За повідомленням Посольства України в Індії, ситуація навколо захоплених нападниками об’єктів у Мумбаї залишається складною.

Для підтримки правопорядку до міста вперше за 15 років ввели військові підрозділи. Ділове життя паралізоване, закрита переважна більшість офісів, скасовані заняття у школах і вищих навчальних закладах.

Підвищені заходи безпеки запровадили також у містах Нью-Делі, Бангалорі, Ахмедабаді та в інших великих містах Індії.

За останніми даними, загинули, щонайменше 101 людина, зокрема семеро iноземцiв, близько 300 осіб поранені.

Станом на сьогоднішній ранок мiсцевi правоохоронці евакуювали бiльшу частину гостей готелю «Тадж», серед яких був i консул України в Мумбаї з родиною.

Iндiйська полiцiя утримується вiд надання точної iнформацiї про нацiональнiсть постраждалих iноземцiв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG