Доступність посилання

ТОП новини

Внаслідок атак бойовиків в Індії загинуло понад 100 осіб


Поліцейський експерт вивчає залишки замінованого авто, що вибухнуло на трасі до міжнародного аеропорту в Мумбаї, 26 листопада 2008 р.
Поліцейський експерт вивчає залишки замінованого авто, що вибухнуло на трасі до міжнародного аеропорту в Мумбаї, 26 листопада 2008 р.

Прага – Низка cкоординованих нападів ісламських бойовиків на перехожих, місця скупчення іноземних туристів і два розкішних готелі в індійському Мумбаї (колишній Бомбей) призвели до загибелі понад 100 осіб і близько 300 поранених. Захоплено також чимало заручників із числа іноземців. У нападі бойовики використовували під час обстрілів у фінансовому і туристичному центрі Індії автоматичну зброю та гранати.

Попередньо відомо, що відповідальність за напади бойовиків, скоєних у середу ввечері в Мумбаї, взяла на себе маловідома ісламська войовнича група «Деканські моджахеди». Хоча індійські моджахеди мають доволі розгалужене коло радикальних угруповань.

Пожежа внаслідок терористичного акту у готелі «Тадж-Махал», Мумбай, 27 листопада 2007 р.
Ведучи переговори з індійським телебаченням по телефону з готелю «Оберої Трідент», один із нападників заявив про вимогу звільнити всіх ісламських бойовиків із індійських в’язниць.

У місті Мумбаї й раніше мали місце масштабні розбої ісламських бойовиків. Так, у 2006 році в липні тут було вбито внаслідок обстрілів і бомбових атак понад 180 осіб. Але ще ніколи так очевидно бойовики не атакували саме іноземців. Цього разу серед загиблих щонайменше шість іноземних громадян. А у двох захоплених готелях, як повідомляють, проживали американці, британці, італійці, шведи, єменці, новозеландці та ізраїльтяни.

Бойовики захопили в Мумбаї також комплекс будов єврейського релігійно-освітнього центру Наріман і тримають одним із заручників місцевого рабина.

Експерти вважають, що одна з цілей дій бойовиків у Мумбаї – це намагання надати їхнім діям в Індії більшого міжнародного розголосу.

Світова спільнота засуджує криваві напади в Мумбаї

Один із нападників зафіксований камерою на залізничній станції у Мумбаї
Місцеві жителі шоковані хаотичними діями бойовиків, бо ті вже пізно увечері в середу обстрілювали всіх підряд на вулицях центру Мумбая. Один зі свідків розповів: «Я був на залізничній станції з родиною, з дітьми, дружиною, мамою. Ми направлялися до мого села. Коли збиралися сідати на експрес, раптом за кілька кроків від нашого багажу вибухнула бомба, ми з дружиною спробували забрати наші речі, і вона тут же була поранена».

У зверненні до народу індійський прем’єр Манмоган Сінґг заявив, що напади були детально сплановані і ймовірно «координувалися з-за меж Індії».

Світова спільнота різко засудила дії бойовиків у Мумбаї. Європейська комісія назвала це «ганебним терористичним нападом». Сполучені Штати також засудили цей напад і пообіцяли допомогу індійській владі у розслідувані злочинів бойовиків.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG