Доступність посилання

ТОП новини

«Під час економічної кризи уряд – це пожежна команда» – Куйбіда


В ефірі Радіо Свобода міністр регіонального розвитку і будівництва Василь Куйбіда заявив: «Падіння будівельної галузі становить 9,6 % за жовтень. За рік це буде двозначна цифра. Будівельна галузь найдовше виходить із кризи і це ми могли бачити у 90-х роках. Ми маємо квадратний метр зробити дешевшим, знявши обов’язок будівельників входити в долю на соціальну інфраструктуру».

«Надприбутків будівельники не отримували. Отримав прибуток посередник, який потім наймав будівельників, щоб вони будували. Будівельники отримували прибуток у розмірах від 10 до 30%. І то це дуже добре», – сказав Василь Куйбіда.

«Перспектива падіння цін на житло на первинному ринку є», – зазначив міністр. А відповідаючи на запитання ведучого, на скільки відсотків можуть впасти ціни, Василь Куйбіда сказав «від 20 – до 40%»

Міністр регіонального розвитку і будівництва також зазначив, що в адміністративно-територіальній реформі Україна далеко не просунулася. «У 1994 році працювала комісія. Проте довелося її переглядати. Був шанс провести реформу після виборів 1999 року. Але ми упустили цей шанс також. І чим далі ми рухаємося, тим більше в нас накопичується проблем і в нас не має ефективного інструменту цих проблем», – зазначив Василь Куйбіда.

«Треба сформувати територіальні громади. Треба сформувати їм такі бюджети і такі території, щоб вони могли розвиватися самостійно. Оскільки сьогодні територіальні громади на 80% є дотаційними. Якщо зараз провести цю реформу, то не треба буде вносити зміни до Конституції», – зауважив Василь Куйбіда.

«Уряд планує і буде планувати. Перший віце-прем’єр Турчинов казав про труднощі планування. За таких обставин, чим глибше ти прогнозуєш, тим більша вірогідність відхилення від прогнозу. Уряд сьогодні – це пожежна команда, бо виникають проблеми, які треба вже сьогодні розв’язувати. Але він не лише пожежна команда, оскільки було б небезпечно за державу», – зазначив Василь Куйбіда.
XS
SM
MD
LG