Доступність посилання

ТОП новини

Криза як чинник українсько-російського «братерства»


Київ – Економічна криза може стати поштовхом для відновлення тіснішої економічної співпраці між Україною та Росією. Про це йшлося на українсько-російському форумі, що відбувся у п’ятницю в Києві.

У фешенебельному київському готелі «Хаятт» зібрались українські та російські політики, економісти та науковці поспілкуватися про потенціал українсько-російського партнерства як фактор подолання фінансової кризи та забезпечення європейської системи безпеки.

Як зазначали організатори заходу, розвиток подій у світі підказав їм тему чергового засідання форуму. Відкриваючи захід, його голова – академік Національної академії наук України Володимир Семиноженко заявив, що світова фінансово-економічна криза просто штовхає обидві країни в обійми одна одній.

Росіяни: без НАТО дружити буде легше

«Ринок Росії ігнорувати – це розкіш для нас, – каже голова ради інвесторів при Кабінеті міністрів Сергій Тигипко. – Ми собі таку розкіш дозволити не можемо. Перед Росією не треба гнутися. Це не потрібно ні Росії, ні Україні. Вони теж хочуть нормальних здорових економічних стосунків».

Представники Росії серед іншого наголошували, що відтепер немає однієї важливої проблеми, яка заважала розвиткові українсько-російських стосунків. Адже Україні вже фактично відмовили в наданні Плану дій для членства в НАТО.

Виступаючи на форумі, як українські, так і російські експерти говорили про необхідність поглиблення співпраці у наукоємких та високотехнологічних галузях.

Кучма: «Без Росії ми нуль»

Доволі категоричними в оцінках були виступи екс-президента Леоніда Кучми. Він дуже скептично оцінив перспективи української євроінтеграції.

«Я задаю просте запитання: зона вільної торгівлі з Європейським Союзом – чим ми будемо там торгувати? Ми продаємо в Європейський Союз лише металеві чушки. Що, ми не можемо змагатися там в області авіації чи космічних послуг? Або сільське господарство? Так нас туди не пускають і не скоро пустять. Кому потрібна наша авіація – що, європейцям? Без Росії ми нуль в цьому плані», – сказав колишній Президент України.

Структура експорту і високі технології

Учасники форуму також зазначали, що перспективи високотехнологічної співпраці доволі умовні, адже зараз у структурі російського експорту переважають енергоносії, а в українському – продукція металургійних заводів.

Наразі обидві країни мають сировинну модель економіки і постали перед проблемою експорту своїх товарів.

«Ми ж продаємо не «Боїнги» і не екскаватори, а такі товари, які завжди можуть різко впасти у ціні, – каже директор інституту економіки Російської академії наук Руслан Грінберг. – І сьогодні це сталося. Той попит західний, за рахунок якого ми всі жили, він скінчився. І проблема і України, і Росії полягає в тому, як замінити зовнішній попит на внутрішній?».

Учасники форуму створили спільну робочу групу для напрацювання українсько-російської програми антикризових заходів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG