Доступність посилання

ТОП новини

Київ закликає ЄС скасувати плату за візи


Брюссель – «Візи українцям мають видаватися в рамках вільного пересування, не перетворюватися на «вільне бюрократичне знущання» над нашими громадянами», – заявив сьогодні у Брюсселі заступник керівника зовнішньополітичного відомства України Костянтин Єлисєєв. Українська делегація від міністерств внутрішніх та закордонних справ перебувала сьогодні у Єврокомісії. Там відбулося засідання спільного експертного комітету з питань спрощення оформлення віз для українців та повернення громадян, що порушили режим перебування на територіях ЄС та України.

Поговорити було про що. Адже офіційно режим спрощеної видачі шенґенських віз діє вже з початку цього року. Проте, як показує досвід, деякі країни ЄС не дотримуються ухвалених угод. Саме це, включно з пропозиціями українських дипломатів скасувати візову плату та розширити список громадян, яким видаватимуть візи на пільговій основі, й було основними темами сьогоднішнього діалогу.

Україна висунула претензії

Українці часто скаржилися на невиконання положень угоди про спрощений візовий режим між Україною та Євросоюзом. Зокрема, як зазначив заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлисєєв, констатувалися регулярні порушення з боку посольств деяких країн ЄС – це часто невмотивована відмова у видачі віз. Ще частіше констатували зволікання з розглядом заяв чи оформлення віз для українських громадян. І також нерідко можна почути скарги на завищені витрати. Скажімо, посольства Бельгії, Франції чи Німеччини, видають візи через посередників – візові центри,тож зрештою процедура видачі візи коштує українцям вдвічі більше за обумовлений угодою максимум у 35 євро.

Костянтин Єлисєєв вже й раніше неодноразово заявляв про дискримінацію громадян України щодо видачі віз. Він зазначав, що Євросоюз, посилаючись на адміністративні та бюрократичні чинники, відмовляв українським партнерам у проведенні засідання, присвяченого цим проблемам. Нарешті, сьогодні засідання спільного комітету експертів з імплементації угоди про спрощений режим оформлення віз таки відбувся. І всі скарги були викладені представникам Єврокомісії.

Заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлисєєв повідомив: «Ми домовилися так: це має бути розглянуто якомога швидше, але не пізніше першого кварталу наступного року. На таку формулу ми дали згоду, бо (європейські представники) пояснили, що це стосується усіх 27 країн, із якими все це треба доузгодити і потім винести на наш розгляд остаточну пропозицію».

Пільгових категорій громадян стане більше?

Представники України приїхали до Брюсселя з наміром внести корективи до угоди про спрощений режим між ЄС та Україною. Представники МЗС висунули пропозицію розширити список категорій українців, які б користувалися пільгами при оформленні віз до країн Євросоюзу.

На сьогодні безкоштовно мали б видаватися візи батькам і дітям громадян України, що легально перебувають в ЄС. Серед них також учні й студенти, журналісти, професійні перевізники, провідники, машиністи міжнародних потягів і деякі інші. Костянтин Єлісєєв сказав, що українське МЗС намагається додати до них ще «представників неурядових організацій, які бажають відвідати держави-члени ЄС із метою участі у конференціях, семінарах, навчанні.

«Ми сюди також включили представників релігійних громад, які теж бажають подорожувати до країн Євросоюзу. А також тих українців, котрі організовують так званий «неорганізований туризм» на законних підставах. Ми також висунули пропозицію державам-членам ЄС, що необхідно повністю скасувати платню за візи для громадян України, які подорожують до України», – сказав Костянтин Єлісєєв.

При цьому він наголосив, що основна кінцева мета, яку переслідує Україна, – це безвізовий режим із державами Євросоюзу, і з цього приводу до Києва вже 8-9 грудня прибуде делегація Єврокомісії.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG