Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Мукачеві вразили низькою явкою виборців


Ужгород – Учора вибори відбулися і в скандально відомому закарпатському місті Мукачеві. У 2004 році цей районний центр став відомий усьому світові через те, що під час волевиявлення застосовувалися найбрудніші технології, порушувалися ледь не всі норми законодавства. Вибори вчорашні також вразили — цього разу тим, що про них не знали навіть самі мукачівці.

Велика кількість жителів закарпатського Мукачева взагалі не знали про дату голосування. Про це напередодні виборів заявляли кандидати на посаду мера міста, а також політологи. Зокрема, вони казали, що агітаційна робота всіх без винятку виборчих штабів кандидатів на посаду міського голови Мукачева зазнала невдачі, мовляв, через місцеві ЖРЕПи. Працівники згаданих комунальних господарств нібито зривали агітаційні листівки претендентів. Через це, а також те, що майбутній мер керуватиме усього 2 роки, політичні сили не зацікавлені витрачати гроші на агітацію. Як результат, велика кількість населення взагалі не знала про дату голосування.

Переможець уже є

На виборах у Мукачеві переміг Золтан Лендєл, до виборів він виконував обов’язки міського голови. Такі дані опитування при виході виборців з дільниці.

Отже, за цими даними, Зотан Лендєл набрав 70 % голосів, Ільтьо Сергій – 9 %, Василь Швардак – 8 %, Олександр Коцур – 3 %, Ольга Фенчак та Олексій Фозекош – 2 %.

Не підтримали жодного кандидата 7 %.

За останніми оперативними даними, явка виборців становила всього 26,3 %.

94 відсотки опитаних сказали, що вибори пройшли чесно, або ж «швидше чесно, ніж нечесно». Лише 4 відсотки виборців, яких опитали при виході з дільниць, відзначили, що вибори були «нечесними».

За спостереженням активістів Фундації регіональних ініціатив, у голосуванні беруть участь переважно люди старшого віку, процент молоді (18 – 35 років) не високий.

Порушень під час цьогорічних мукачівських виборів практично не було

Вибори в місті Мукачеві проходять без інцидентів, не зафіксовано значних порушень, які могли б істотно вплинути на хід голосування.

«Ми не спостерігаємо нічого такого, як в інших регіонах, були зафіксовані хіба що такі порушення, коли подружжя разом заходило до кабінки голосувати чи коли хтось допомагав людині з поганим зором», – повідомила Радіо Свобода прес-секретар Всеукраїнської громадської організації «Фундація регіональних ініціатив» (ФРІ) Мар’яна Савицька.

ВМГО «Фундація регіональних ініціатив» проводила спостереження за процесом голосування на виборах мера Мукачева.

(Ужгород – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG