Доступність посилання

ТОП новини

ПДЧ в НАТО тепер – негарне слово з трьох букв і це тішить Кремль (європейська преса)


Прага – Все-таки якась хитрість з відмовою в НАТО від ПДЧ щодо України і Грузії є. Про це сьогодні пишуть чи не всі європейські газети, які, кожна на свій лад, намагаються наперед передбачити, чим же закінчиться саміт НАТО на рівні міністрів закордонних справ, який має відбутися у вівторок і середу в Брюсселі. Одні оглядачі вважають, що в Брюсселі цього разу все закінчиться компромісом на користь Росії, інші переконані, що тут буде ухвалена нова програма альянсу, яка наблизить Україну і Грузію до НАТО.

Німецька «Гандельсблатт» вважає, що в Брюсселі і цього разу не уникнуть нового розколу, бо «Берлін категорично виступає проти скорочення процедури прийняття до НАТО нових членів». Газета вважає, що низка європейських членів альянсу, включно з Францією та Німеччиною, налаштовані проти пропозиції США, підтриманої Британією і деякими країнами Східної Європи, щодо прискореної процедури прийняття до НАТО України та Грузії.

Лондонська «Індепендент» нагадує, що свого часу Туреччина, Польща і Чехія вступали до НАТО, минаючи ПДЧ і, посилаючись на британське МЗС, стверджує, що в Брюсселі у вівторок та середу буде ухвалена програма підтримки та реформування, яка «наблизить обидві країни до НАТО».

Ще одна британська газета - «Таймз», повідомляє, що «ПДЧ – це нині негарне слово з трьох букв». І це словосполучення, на думку цього лондонського часопису, дуже не подобалося Москві. «Таймз» стверджує, що у вівторок-середу в Брюсселі будуть схвалені «особливі програми щодо України та Грузії», без будь-яких натяків на терміни і графіки щодо часу вступу до альянсу. «Таймз» вважає, що у Кремлі сприймуть це, як свою перемогу і попереджає, що в НАТО іншої думки – «вони заявляють, що не відступляться від обіцяного в Бухаресті, щоб врешті-решт прийняти до альянсу Грузію і Україну, якщо ті цього забажають».

«Інтернешнел Гералд Трібюн» інформує, що в США, незалежно від партійної належності, вважають, що Україна та Грузія мають бути прийняті до НАТО якнайшвидше і нема чого робити Росії поступки у цьому плані. Німеччина чи не єдина на сьогодні серед членів НАТО, яка категорично проти відмови від ПДЧ стосовно України й Грузії, наголошує згадана газета і додає, що «Німеччина має наміри заспокоїти Москву, затримавши вступ України і Грузії до НАТО та відгукнувшись схвально на пропозицію Дмитра Медведєва щодо переговорів про створення «нової архітектури безпеки у Європі».

«Інтернешнел Гералд Трібюн» зазначає, що питання про замирення Росії дуже важливе як для Ангели Меркель, так і для Франка-Вальтера Штайнмаєра, які у майбутньому році стануть «лютими політичними противниками» на виборах у Німеччині. Газета також розкриває дещо нове про наміри США і вказує, що «передбачаючи чергову поразку (в Брюсселі), Вашингтон тепер пропонує підготувати Україну і Грузію до вступу в НАТО іншим способом, зокрема через комісію «НАТО – Україна» і комісію «НАТО – Грузія». Франція, як пише це видання, погоджується з такими підходами США, але «Берлін залишається незадоволеним, бо побачив у плані США «ПДЧ без ПДЧ», по суті, ту ж річ, але в іншій обгортці».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG