Доступність посилання

ТОП новини

Майбутній держсекретар США – Гілларі Клінтон


Барак Обама представляє Гіларі Клінтон на посаду державного секретаря, Чікаго, 1 листопада 2008 р.
Барак Обама представляє Гіларі Клінтон на посаду державного секретаря, Чікаго, 1 листопада 2008 р.

Нью-Йорк – Барак Обама, новообраний президент Сполучених Штатів, офіційно призначив сенатора Гілларі Клінтон на посаду державного секретаря, тобто міністра закордонних справ, а відставного генерала Джеймса Джонса – головою Ради національної безпеки при Білому домі.

Хоча Обама офіційно приступить до президентських обов’язків 20 січня наступного року, він хоче якомога швидше закінчити з ключовими урядовими призначеннями. Це тому, що зовнішньополітичні події і проблеми національної безпеки, зокрема дві війни, в Іраку та Афганістані, вимагають, щоб новий президент зі своєю командою ще до моменту інавгурації міг виробити власний підхід до питань національної безпеки, оборони і стосунків з союзниками та з іншими країнами, міг, не зволікаючи, реагувати на будь-які несподіванки.
Генерал Джеймс Джонс


Номером першим у цій команді вважають Гілларі Клінтон. Як держсекретар, вона буде головним дипломатом Америки на міжнародній арені. Досвідчений політичний діяч, вона має проводити лінію нового президента у міжнародних стосунках. Однією з головних проблем, з якими матиме до діла новий держсекретар, це відвернення конфлікту між Індією й Пакистаном, щоб не допустити зіткнення цих двох ядерних держав внаслідок теракту в місті Мумбай.

Професіонал розвідки залишається міністром оборони

Новообраний президент-демократ Обама вирішив залишити Роберта Ґейтса, республіканця, на посаді міністра оборони. Чому?
Ґейтс – кар’єрний службовець високого класу, у минулому – директор ЦРУ. Професіонал розвідки, Ґейтс служив в адміністрації шістьох президентів, як демократів, так і республіканців, від Ліндона Джонсона до Джорджа Буша-молодшого. Міністром оборони він став два роки тому. Саме з діяльністю Ґейтса пов’язують успіх американських військ в Іраку, що відкриває перспективу поступового виведення звідти фронтових бригад.

Як відомо, Барак Обама у перебігу виборчої кампанії обіцяв закінчити війну в Іраку з тим, щоб збільшити військову присутність в Афганістані. Сьогодні Обама наголосив, що завдання Ґейтса – якнайшваидше закінчити війну в Іраку, передавши до рук самих іракців питання безпеки країни. Обама також нагадав, що війна з тероризмом почалася в Афганістані і там вона повинна закінчитися.

Військові, губернатори на науковці

Голова Ради національної безпеки – це радник президента. Джеймс Джонс, професійний військовий. Він ветеран В’єтнамської війни, де був командиром роти й батальйону. Згодом командував корпусом морської піхоти, був Верховним союзним командувачем військ НАТО у Європі. Після завершення військової кар’єри Джонс служив головою Комісії Конгресу для розслідування проблем безпеки в Іраку, а також був на дипломатичній службі, спеціальним послом Сполучених Штатів на Близькому Сході.

Міністром внутрішньої безпеки у новій адміністрації стане Джанет Наполітано, нинішній губернатор штату Аризона. Міністром юстиції – Ерік Голдер, який був заступником міністра юстиції за президента Білла Клінтона. Послом до ООН призначено Сюзан Райс, у минулому співробітницю Держдепу в уряді Білла Клінтона, Ради національної безпеки та Інституту Брукінгса.

Всі нові призначення мають бути затверджені Конгресом.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG