Доступність посилання

ТОП новини

На які країни Росія може спрямувати свій військовий кулак? Депутати і фінансові потрясіння. (Огляд преси)


Київ «Нова газета» дізнавалася, на які країни Росія може спрямувати свій військовий кулак і чи існують способи відбити агресію екс-імперії. Україна, поруч з Грузією, Польщею, Чехією та країнами Прибалтики, опинилася серед перших жертв. Однак, як пише видання, зокрема, Україні, не лишається нічого, окрім, як лише пом’якшувати конфлікти з північним сусідом, бо державі немає чого протиставити. Тому Україна повинна підсилювати свою внутрішню безпеку, збільшувати витрати на оборону і модернізацію Збройних сил. Докладніше про силові переваги Росії і як світ може їх зменшити, розповідається в статті «Потенціальні жертви Росії».

Україна переживає справжню кризу, тоді як більшість країн єврозони пережили лише так звані кризові явища. Як стверджує газета «Сегодня», в Європі на простих громадянах криза особливо не позначилась. Більш того, через загрозу зменшення попиту, виробники багатьох товарів поспішили зменшити вартість життєво важливих товарів, іноді собі у збиток. Та й сам євро вистояв, віддавши долару лише 10% своєї вартості, тоді як гривня і польський злотий обвалились майже на 50%. Про причини обвалу національної валюти інформується в статті «Антикризова єврозона».

У той час, як у всьому світі підприємства та державні установи, намагаючись протистояти кризі, до мінімуму скорочують витрати на своє утримання, в Україні не поспішають заощаджувати бюджетні кошти. Як пише «Газета 24», лише цього року на забезпечення роботи Верховної Ради з бюджету виділені 807 млн. грн.. Значна частина цієї суми піде на утримання колишніх народних депутатів, армія яких, за даними видання, нараховує близько 1600 осіб. Особливий цинізм цієї ситуації, що ці далеко не найбідніші в країні громадяни намагаються хитрувати, щоб продовжувати жити на державному забезпеченні. Докладніше про це розповідається в журналістському розслідуванні під заголовком «Як депутати захистили себе від фінансових потрясінь».

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, в Україні умовна «душа населення» за рік випиває приблизно 12 літрів зовсім не умовного спиртного (показник у 8 літрів, за розрахунками ВООЗ, уже є загрозливим). Вітчизняна офіційна статистика свідчить, що приблизно 900 тисяч українців – хронічні алкоголіки, хоча насправді залежних від «зеленого змія» значно більше. А ще, статистика, яка знає все, не може точно сказати, скільки з 12 літрів становить фальсифікат. Тим часом, сьогодні головним постачальником сировини для виготовлення фальсифікованої горілки є державні спиртові заводи. Про конкретні факти розповідає газета «Голос України» у статті «Мистецтво перетворення, або як спиртові випаровування перетворюються на горілчаний фальсифікат».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG