Доступність посилання

ТОП новини

Науковці Донецька і Прикарпаття про інформування населення про НАТО


Івано-Франківськ – «Євроатлантична інтеграція України: регіональні аспекти інформування населення» – таку міжнародну наукову конференцію провели два навчальні заклади: Донецький та Прикарпатський національні університети за підтримки посольства Литовської Республіки в Україні. Науковці з різних областей, не лише цих двох, працювали над виробленням для регіональних центрів євроатлантичної інтеграції принципів і підходів до об’єктивного інформування українського суспільства про переваги і виклики приєднання України до НАТО.

Хоча в Західній Україні значно прихильніше сприймають ідеї європейської та євроатлантичної інтеграції, а на Сході антинатовські настрої вміло підігріваються, проведене у вересні соціологічне опитування показало, що 56% прикарпатців і 59% донеччан недостатньо поінформовані з питань євроатлантичної інтеграції.
Глибинного переконання в суспільстві нема
Науково-інформаційний центр міжнародної безпеки і євроатлантичної співпраці Донецького національного університету був створений одним із перших в Україні. Його керівника професора Олександра Крапивіна називають «головним натовцем на Донбасі». Він визнає, що район складний – і через багатонаціональний склад, і через орієнтованість на Росію.Проте додає, що останні конференції проходять уже спокійніше, «без грюкоту сковорідок». А зростання кількості тих, хто підтримує євроатлантичний курс України, від 1-2% до 17-19% вважає добрим досягненням за чотири роки.
Видано 11 номерів вісника «Євроатлантична Донеччина». Близько 30 вишів Донецької і Луганської області забезпечені навчальними посібниками. Підготовлений підручник «Безопасный мир» для учнів 10-11 класів, а незабаром вийде з друку українське видання.
Хоча, вважає професор Олександр Крапивін, глибинного переконання в необхідності вступу України до НАТО в суспільстві немає ні на Сході, ні на Заході. Тому важливою є співпраця науковців різних регіонів, об'єднання зусиль для інформаційно-просвітницької роботи.
«Це у будь-якому випадку на користь нашій країні, її зовнішній політиці, утвердженню її іміджу в Європі й у світі. Шкода, що наші політики не завжди працюють на імідж країни, більше псують його», – зауважив Олександр Крапивін.
Радянські стереотипи ще не поламані
Від браку інформації – неправильні уявлення, що формують упередженість і страхи. Тоді людьми легко маніпулювати. На конференції в Івано-Франківську науковці працювали над виробленням методології, принципів об’єктивного інформування населення про переваги вступу України до НАТО. Від науковців через освітні заклади і ЗМІ інформація повинна поширюватися серед людей.
В Україні діє понад 20 центрів європейської та євроатлантичної інтеграції – при бібліотеках, вищих навчальних закладах чи громадських організаціях.
Директор наукового інформаційно-аналітичного центру НАТО Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, кандидат політичних наук Олег Білоус наголошує, що важливо змінювати застарілі уявлення людей.
«Сформувати громадську думку для того, щоб вступ України до НАТО і всі процеси, які супроводжують цей складний шлях, були безболісними і створили певний рівень позитиву в громадській думці, адже поки що домінують стереотипи радянського періоду, що НАТО – агресивний блок», – зазначає Олег Білоус.
Схожі центри хочуть створити і в районах Прикарпаття – влада обіцяє підтримку. Планують проводити виїзди в населені пункти, поширювати друковані інформаційні матеріали.
«Не складно, коли оперуєш аргументами, а не емоціями»
Поширенням правдивої інформації про доцільність приєднання України до НАТО займається і Всеукраїнська громадська організація «Україна – в НАТО». Її керівник, заступник голови Івано-Франківської обласної ради Юрій Романюк зазначає, що це не складно, коли оперуєш аргументами, а не емоціями і загальними фразами.
«Будь-яка, навіть агресивно настроєна аудиторія, коли починаєш говорити аргументами і фактами, починає замислюватися, в усякому разі хоча б слухає», – каже він.
На Прикарпатті 70% населення позитивно сприймає ідею вступу України в НАТО. Особливо після подій у Грузії.
А щодо часових термінів, то, на думку Юрія Романюка, до закінчення президентських виборів у 2010 році Україні ніхто не пропонуватиме ні ПДЧ, ні вступу до НАТО; лише після чітких сигналів, яким буде зовнішньополітичний курс держави, можливе членство в НАТО, навіть без ПДЧ.
(Івано-Франківськ –Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG