Доступність посилання

ТОП новини

НАТО продовжить співпрацю з Україною, але відкладає плани розширення Альянсу на схід (європейська преса)


Прага – Переважна більшість європейських газет сьогодні розмірковують над можливими наслідками саміту НАТО в Брюсселі щодо вирішення на ньому питання про вступ до Альянсу України і Грузії. Оглядачі не сумніваються, що цим країнам доведеться знову чекати, допоки на Заході зрозуміють, які їхні стосунки з Росією. Багато членів НАТО, як інформують європейські видання, налаштовані на відновлення діалогу з Москвою.

Німецька «Ді Вельт» переконана, що двері до НАТО для України і Грузії найближчими роками будуть зачинені. Газета повідомляє, що такі країни як Німеччина, Іспанія і Франція виступили проти прискореного прийняття колишніх членів «східного блоку». Члени НАТО бажають по-новому вибудовувати стосунки з Москвою. Низка західноєвропейських членів Альянсу не погодилися з відмовою від Плану дій щодо членства в НАТО для Києва й Тбілісі, як цього хотіли у Вашингтоні, і наполягають на збереженні формули вступу до Альянсу через ПДЧ, пише у вівторок «Ді Вельт». Газета також наводить слова німецьких експертів, які виступають організаторами майбутньої (у лютому 2009 року) конференції з питань безпеки у Мюнхені. Вони вважають, що не на часі приймати нових членів Альянсу, не вибудувавши нових стосунків із Москвою. Ця тема буде головною на Мюнхенській конференції.

Британська «Ґардіан» навіть побоювалася, що сьогоднішня конференція в Брюсселі могла б завершитися скандалом з причин розбіжностей між США та новими членами НАТО з одного боку і більшістю західноєвропейських членів Північноатлантичного альянсу – з іншого. Газета також інформує, що такі країни як Німеччина, Іспанія, Франція, Італія розглядають Грузію, як «порушника спокою на Кавказі», а її президента, як «злочинця», який «є ненадійним політиком»,Україну ж характеризують, як політично нестабільну. Ці країни, на думку деяких членів НАТО, лише «посилять загрози для альянсу».

Лондонська «Таймз» взагалі вказує на те, що Президент України Віктор Ющенко вже прагне тепліших стосунків із Москвою, бо бачить, що на Заході Україну найближчими роками не чекають.

А німецька газета «Берлінер Цайтунґ», пише, що багатьом країнам на сході Європи, включно з Україною, можна спокійно жити в сусідстві з Росію і без членства в НАТО, вчіться, мовляв, цьому у Фінляндії, яка змогла вибудувати добрі стосунки з Москвою і без НАТО.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG