Доступність посилання

ТОП новини

Чого чекати Україні від візиту Президента Таджикистану?


Київ – У період з третього по п’яте грудня Президент Таджикистану Емомалі Рахмон перебуватиме в Україні з державним візитом, а отже, зустрінеться з керівниками української держави. За статистикою, Таджикистан – найбідніша країна СНД, середній рівень зарплати - 50 доларів США на місяць.

Як повідомляє агенція «Азія Плюс», Таджикистан живе за специфічними законами, що у них порушення правових норм є правилом, а не винятком. І це стосується і пересічних громадян, і правлячої верхівки держави. За кількістю розкішних іномарок та багатих особняків столиця Таджикистану – Душанбе може конкурувати з Києвом. Щоправда, у Таджикистані розростаються і бідняцькі квартали, вмирають села...

Перспективи українсько-таджицьких відносин ґрунтуються на спільному радянському минулому та енергетичних перспективах, розповідає колега з таджикської редакції Радіо Свобода Мохаммед – Рахім Сайдар: «У Таджикистані дуже сильна корупція, в Україні, наскільки мені відомо, також існує це явище, можливо, не на такому високому рівні. Таджикистан потребує інвестицій, бо має родовища газу, нафти. Їх треба розробляти, для цього потрібна техніка – а не кожна країна заходу погодиться працювати в умовах засилля чиновницької корупції. Допомогти тут може Україна».

Який інтерес привів президента Рахмона в Україну? Над цим питанням міркує експерт Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов: «У Таджикистані розглядають можливості налагодження співробітництва з тими країнами, які є потужними сільськогосподарськими виробниками. У цьому контексті розглядається і Україна. По-друге, Таджикистан має недовикористаний енергетичний потенціал».

Про це свідчить наступне: 40 років тому радянські геологи встановили, що у надрах Таджикистану є вуглеводні запаси, до півтора мільярда кубометрів газу. Влітку цього року канадська компанія Tethys Petroleum підписала угоду з таджикським урядом на розвідку, розробку і модернізацію п’яти найбільших родовищ газу. А на інших 18 перспективних ділянках уже працюють компанії США, Сінгапуру та Австрії.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG