Доступність посилання

ТОП новини

Огризко: Україна фактично отримала ПДЧ


Керівник МЗС України Володимир Огризко і Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер на засіданні комісії «Україна - НАТО». Брюссель, 3 грудня 2008 р.
Керівник МЗС України Володимир Огризко і Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер на засіданні комісії «Україна - НАТО». Брюссель, 3 грудня 2008 р.
Міністр закордонних справ Володимир Огризко заявляє, що Україна фактично отримала від НАТО План дій щодо членства.

«На цьому етапі ми досягли такого результату, якого прагнули», – заявив Огризко сьогодні перед початком засідання комісії «Україна-НАТО».

За його словами, ПДЧ передбачає розробку «річних національних програм», над якою зараз працюватимуть Україна і НАТО після рішення Ради Північноатлантичного альянсу щодо розвитку відносин з Україною.

«Із 2009 року ми розпочинаємо фактично інтеграцію до Альянсу», – наголосив міністр.

Він висловив задоволення тим, що НАТО вирішило посилити співпрацю з Україною і, зокрема, посилити діяльність свого Інформаційного центру в Києві: «Це дуже практичний і позитивний результат».

Відсунення питання ПДЧ, за словами Володимира Огризка, дозволило «оминути психологічні труднощі», що виникли навколо нього.

«Національна річна програма», запропонована НАТО Україні – це, власне, ключовий елемент Плану дій для членства, наголосив міністр, бо саме ця програма стане основою підготовки України до членства в Альянсі.

ПДЧ Україна може оминути і вступити до НАТО «екстерном», сказав Володимир Огризко. «Головне те, що основні моменти, що передбачає ПДЧ таки будуть використовуватися Україною», – додає він. – «Не має значення, як називається машина, – головне те, що цей механізм везе нас до НАТО».

Вчора Рада Північноатлантичного альянсу на рівні міністрів закордонних справ вирішила посилити співпрацю з Україною та Грузією, у тому числі шляхом створення «національних річних програм».

Водночас Рада не розглядала питання про надання ПДЧ Україні та Грузії.

********
Грузія вітає рішення НАТО

Грузія сьогодні привітала рішення НАТО про поглиблення співпраці з Тбілісі та назвала це кроком до здійснення своєї мети – членства в Північноатлантичному альянсі.

«Ми твердо відчуваємо, що ми вже значно ближче до своєї кінцевої мети – до членства в цій організації у зв’язку з тим, що рішення Бухарестського саміту були знову підтверджені», – заявила міністр закордонних справ Грузії Ека Ткешелашвілі перед початком засідання комісії «НАТО-Грузія» в Брюсселі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG