Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відкрили музей історії місцевого самоврядування


У Дніпропетровську сьогодні відкрили перший у Східній Європі Музей історії місцевого самоврядування. Його експозиція займає понад 200 квадратних метрів і розповідає про самоврядні традиції краю від часів козаччини до наших днів, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Зокрема, в музеї виставлені експонати, що розкривають характерні риси козацького самоврядування: карти й схеми, пов’язані з устроєм Січі, документи з архіву Коша Війська Запорозького Низового, українських гетьманів, полкових канцелярій та приватних осіб, одяг, козацька зброя, клейноди як символи козацької влади.

Музейники також відшукали типові речі та меблі й реконструювали кабінетні інтер’єри земського діяча кінця ХІХ століття і радянського чиновника середини ХХ століття.

Особливе місце в експозиції відведено історії повітових, волосних і районних органів самоуправління регіону. Не оминули організатори й тих сторінок історії та персоналій Дніпропетровщини, яким дають неоднозначні оцінки, зокрема, Михайла Родзянка, Григорія Петровського, Леоніда Брежнєва, Володимира Щербицького.

Першими відвідувачами нового музею історії стали місцеві депутати.

«Відкриття музею – це визначна подія не тільки в культурному житті Дніпропетровщини, а і житті усіх самоврядних громад Придніпров’я. Переконаний, що міцну систему самоврядування регіону треба будувати на основі досвіду, знань і вмінь наших попередників», – зазначив на відкритті голова облради Юрій Вілкул.

У Дніпропетровській області наразі діє майже 250 музеїв, серед них музей історії міліції, санітарно-епідеміологічної служби, фінансових органів, теле-радіо-передавального центру, музей металургії, екологічний музей, музей українсько-казахстанської дружби, музей розвідки і служби безпеки, музей грошей.
XS
SM
MD
LG