Доступність посилання

ТОП новини

США намагаються втихомирити конфлікт між Індією і Пакистаном


Індія -- Державний секретар США Кондоліза Райс та міністр закордонних справ Індії Пранаб Мухерджі, Делі, 3 грудня 2008 р.
Індія -- Державний секретар США Кондоліза Райс та міністр закордонних справ Індії Пранаб Мухерджі, Делі, 3 грудня 2008 р.

Прага – Сполучені Штати намагаються врегулювати конфлікт між Пакистаном та Індією, який розгорівся минулого тижня в результаті збройних нападів в індійському місті Мумбай. Задля цього сьогодні в Індії проводить переговори Державний секретар США Кондоліза Райс, а в Пакистані – голова Об’єднаного комітету начальників штабів збройних сил США адмірал Майкл Муллен.

Пріоритет Сполучених Штатів – поліпшити співпрацю між розвідувальними службами, щоб попередити теракти у майбутньому, заявила в Нью-Делі державний секретар США Кондоліза Райс.

Пакистан -- Радник прем'єр-міністра Пакистану з питань безпеки Алі Дуррані та голова Об’єднаного комітету начальників штабів збройних сил США адмірал Майкл Муллен під час переговорів у Ісламабаді, 3 грудня 2008 р.
«Сподіваюся, що під час переговорів з індійськими урядовцями ми зможемо сприяти тому, щоб інформацію краще використовували для попередження. Так, ці люди мають постати перед правосуддям за жахливі речі, які вони скоїли. Але головне – намагатися запобігти новим нападам», – зазначила Райс.

Хоча індійська влада не має прямих доказів того, що за збройними нападами у місті Мумбай стоїть Пакистан, у Нью-Делі звинувачують у причетності до кровопролиття так звані «елементи в Пакистані». Індійські урядовці посилаються на зізнання одного з бойовиків, який каже, що він сам та інші нападники проходили військову підготовку в Пакистані.

Індія вимагає видачі з Пакистану близько 20 підозрюваних. Хоча президент Пакистану пообіцяв вивчити докази проти них, він все ж відмовився видавати своїх співвітчизників, пояснивши, що їх треба судити за пакистанськими законами.

США: до розслідування має долучитися Пакистан

У Нью-Делі вже працює група американських експертів, які разом із індійцями намагаються встановити, як було влаштовано теракт, в результаті якого минулого тижня загинуло щонайменше 183 особи.

Тепер Сполучені Штати закликають до співпраці в першу чергу Пакистан. Про це сказав у Вашингтоні речник Державного департаменту Роберт Вуд: «Пакистан є на передовій боротьби з тероризмом, так само як Індія та Афганістан. І пакистанці усвідомлюють загрозу. Нам потрібно посилити співпрацю. Передовсім потрібно, щоб у розслідувані нападів брав участь Пакистан».

Є побоювання, що Пакистан може перевести свої частини від кордонів Афганістану, де пакистанські війська ведуть боротьбу з ісламістами.

Через це державний секретар США Кондоліза Райс скоротила візит до Європи, щоб уже сьогодні спробувати втихомирити суперечку.

А в Індії опозиція різко критикує уряд за провальну політику в галузі безпеки, закликаючи до рішучіших дій. Але регіональний експерт Антоніо Ґьюстоззі з Лондонської школи економіки вважає, що це піде на руку в першу чергу терористам.

«Звісно, це був серйозний терористичний напад. Але надто різка реакція, яка зараз має місце в пресі та дипломатичних колах Індії, це саме те, чого хочуть терористи. А якщо так, то терористи матимуть новий стимул повторювати злочини для того, щоб відносини між Пакистаном та Індією було ще важче врегулювати», – сказав Радіо Свобода Антоніо Ґьюстоззі.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG