Доступність посилання

ТОП новини

Томенко прогнозує два сценарії розвитку подій навколо коаліції


Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко прогнозує два варіанти розвитку подій щодо можливого створення коаліції.

Про ці сценарії Томенко розповів сьогодні на брифінгу в Житомирі.

«Найгірше для України – це не приймати жодного рішення зі створення парламентської коаліції. Наразі ми маємо трьох ключових гравців в Україні. Українська політика дуже персоніфікована, можна мислити категоріями доктрин, програм, але ми однаково знаємо, що саме політичні гравці домовляються. Так сталося, що трикутник влади «Президент Віктор Ющенко – Прем’єр Юлія Тимошенко – Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк» не пройшов випробовування», – зазначив Микола Томенко.

Він вважає, що нині існує два вірогідних сценарії розвитку політичних подій.

Згідно з першим варіантом, на думку Томенка, «Президент домовляється з теперішнім лідером опозиції Віктором Януковичем, і все стає на свої місця, тоді Партія регіонів голосуватиме за кандидатуру Івана Плюща на посаду голови Верховної Ради, а Віктор Янукович стає Прем’єр-міністром».

«БЮТ в такому випадку, очевидно, буде в опозиції, і це теж вихід із ситуації, а до двох ключових гравців – Віктора Ющенка та Віктора Януковича – можуть «підтягнутися» Блок Литвина, КПУ. Тоді стане зрозумілим, що відбувається в Україні», – зауважив Микола Томенко.

Він припустив, що у випадку нереалізації цього сценарію розвитку подій «можлива домовленість навколо формату, коли Юлія Тимошенко залишається Прем’єром, і спікером парламенту стає депутат або з Партії регіонів, або з Блоку Литвина».

«Такий формат також може бути, і в ньому є можливість об’єднання від двох до чотирьох з половиною фракцій», – підсумував Мцкола Томенко.

«Ось така коаліція теж можлива. Найгірше, якщо взагалі ніякого рішення про створення коаліції не буде прийнято. Поганий шлях, який Президенту підказали, – це обрання голови Верховної Ради, але не створення парламентської коаліції. До кризи це могло бути, можна було б жити без коаліції, а зараз – ні», – зазначив заступник голови Верховної Ради.
XS
SM
MD
LG