Доступність посилання

ТОП новини

Ідея обирати Президента в парламенті є спробою шантажувати Ющенка – Гавриш


Перший заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України Степан Гавриш називає ідею Блоку Юлії Тимошенко і Партії регіонів про обрання Президента парламентом – спробою шантажувати і залякати Президента Віктора Ющенка

Про це він повідомив в інтерв’ю «Львівській газеті».

Відповідаючи на питання, чи зможе парламент ухвалити відповідні зміни до Конституції, щоб забезпечити обрання Президента у Верховній Раді, Степан Гавриш сказав, що вважає такий варіант малоймовірним.

За його словами, «в умовах світової економічної кризи, коли, замість реформ, уряд займається адмініструванням ринків і лобіюванням вузьких сегментів і веде складну популістичну акцію, спрямовану безпосередньо на виборця, такі ініціативи є лише спробою посилити цю кризу».

На його думку, «розуміючи, що ініціативи Віктора Ющенка тепер стають усе актуальнішими і витребуваними, БЮТ і Партія регіонів ведуть таку адресну, доволі злобну кампанію, скеровану на приниження можливостей лідера нації».

«Переконаний, така ініціатива певною мірою є шантажем. Однозначних ресурсів для цього в парламенті немає», – заявив перший заступник секретаря РНБО.

Він додав, що Партія регіонів і БЮТ є політичними антиподами і «будь-яка ситуативна коаліція, яку вони можуть створити для подолання президентського центру, не має жодної перспективи».

Степан Гавриш вважає, що Україна не готова до того, щоб Главу держави обирали у Верховній Раді, оскільки «там не можуть відбутися об’єктивні, прозорі вибори. Це буде лише результат кон’юнктури і домовленості, причому між фінансово-корпоративними групами, й обиратимуть «зручну» людину, яка не заважатиме уряду».

Тому, за його словами, це може бути план винятково Кабміну, який вважає себе центром сили й центром влади. «Він готовий, найімовірніше, витратити на це максимальну кількість зусиль», – додав Гавриш.

Перший заступник секретаря РНБО прогнозує, що Партія регіонів не піде на реалізацію ідеї обрання Президента парламентом з огляду на високі рейтинги свого лідера.

За його словами, він також не вірить і в можливість створення спільного блоку Партії регіонів і БЮТ.

«Тому, думаю, питання про обрання Президента в парламенті вкотре «викинули» як залякування самого Президента, шантаж і деморалізацію його оточення», – зазначив Степан Гавриш.
XS
SM
MD
LG