Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині екранізували «Капітал» – фільм триває 9 годин


Німеччина – У Німеччині зроблено спробу екранізувати монументальну працю Карла Маркса «Капітал». На такий крок наважився відомий німецький режисер і письменник Александер Клуґе. Днями його робота вийшла на DVD у франкфуртському видавництві Suhrkamp.

«Новини з ідеологічної античності» – так назвав свою стрічку Александер Клуґе. Для її перегляду треба так само запастися терпінням, як і для прочитання самого «Капіталу». Понад дев’ять годин триває фільм, який вийшов на трьох DVD. Той, хто шукатиме стрункий сюжет, безперечно буде розчарований.
«Це фільм-коментар. Зроблено так, як того свого часу прагнув відомий радянський кінорежисер Сергій Ейзенштейн. Він говорив про «драматургію у формі кулі». Це можна порівняти також із сонячною системою, коли небесні тіла обертаються одне довкола одного завдяки силі тяжіння. У такий спосіб створюється зв’язок», – пояснив Клуґе в одному зі своїх інтерв’ю .
Реконструкція планів Ейзенштейна
Режисер не даремно згадав Ейзенштейна. 1929 року цей всесвітньовідомий радянський кіномитець сам прагнув екранізувати «Капітал». Він навіть розпочав роботу, але так і не завершив її. І от тепер Клуґе фактично реконструював план Ейзенштейна. Під час зйомок німецький режисер вдався до прийомів великого майстра. «У «Капіталі», у цій відомій книжці, Ейзенштейн шукав образи. Ми також їх шукали і знайшли два. Цього вистачило для того, щоб заповнити всі 9 годин фільму», – розповів Клуґе.
Перший образ – це так званий «товарний фетиш». Другий походить ще від попередника Маркса – Адама Сміта. «Якось той сказав, що жодного разу не бачив, щоб дві собаки обмінювалися кістками. Мається на увазі суспільство, в якому панує товарний обмін. Це те, що відрізняє сучасну людину від іншої еволюції», – наголосив Клуґе.
Намагаючись проілюструвати теорію Маркса, режисер відзняв цілу низку відео-мініатюр, провів розмови з філософами і соціологами такими як Пітер Слотердайк або Оскар Неґт, об’єднавши все це в своєму фільмі-колажі.
На Маркса треба дивитися з гумором

Клуґе не вважає Маркса якимось пророком, але погоджується з тим, що філософ умів дуже добре аналізувати. Він вбачає в ньому своєрідного «географа суспільства», який, з огляду на нинішню фінансову кризу, цілком може стати в пригоді.
Водночас режисер радить підходити до текстів Маркса з гумором, оскільки серйозність, на його думку, їх вбиває. Цим пояснюється також те, що до участі у своєму фільмі режисер запросив і відомого німецького комедіанта Хельге Шнайдера.
«Маркс – це матеріал для перерви, а не для уроку», – вважає Александер Клуге.
(Німеччина –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG