Доступність посилання

ТОП новини

У Криму завершили утилізацію мазутно-піщаної суміші після минулорічної аварії понад 10 кораблів


Сімферополь – У Криму оголосили про завершення утилізації мазутно-піщаної суміші, зібраної в Керченській протоці, де торік через сильний шторм зазнали аварій більше десятка кораблів. Щоб перевірити це та оцінити стан справ у зоні лиха через рік після того, як до моря потрапило кілька тисяч тонн мазуту та інших нафтопродуктів, у Керчі і на острові Косі Тузлі 5 грудня побував міністр з питань надзвичайних ситуацій України Володимир Шандра.

Загалом фахівці кіровоградського підприємства «Екоцентр» переробили 6 тисяч 800 тонн зібраної на узбережжі Керченського півострова і острова Коса Тузла пісчано-мазутної суміші. Її звозили майже рік до Керченського морського торгового порту і через затримки з бюджетним фінансуванням вже навіть були побоювання, що з настанням літа ця суміш розповзеться і знову потрапить до протоки. Втім, такі прогнози екологів не збулися, хоча влітку через припинення фінансування переробка на певний час була зупинена.

Небачені досі кораблетрощі сталися 11 листопада торік, коли від сильного шторму постраждали майже два десятки суден. Найбільше шкоди було від аварії російського танкера «Волга-нєфть-139». Він сів на мілину і від ударів хвиль розколовся навпіл. З його трюмів у море потрапили кілька тисяч тонн мазуту, який збирали майже рік, але так і не весь зібрали.

А із зібраної суміші нафтопродуктів, водоростей і піску кіровоградські майстри отримали кілька десятків тонн спеціального порошку, який додається при виробленні асфальту.

Тема подолання наслідків кораблетрощ усе ж не закрита

Кримські екологи кажуть, що завершення переробки цієї суміші – лише перший етап з ліквідації наслідків екологічної катастрофи, що спіткала регіон. Голова Асоціації «Екологія і світ» академік Віктор Тарасенко сказав Радіо Свобода, що владі і громадськості слід докласти ще чимало зусиль для повного очищення акваторії від нафтопродуктів, значна частина яких ще залишається на Керченському узбережжі і на острові Косі Тузлі.

За словами Віктора Тарасенка, найголовніша проблема в тому, що в Криму не зробили висновків з минулорічних аварій – на рейді Керчі і далі триває перевалка небезпечних речовин із корабля на корабель, а в порту і досі не створено відповідних сил «швидкого реагування», немає запасу абсорбентів, не ведеться моніторинг екологічної обстановки. Голова Кримської асоціації «Екологія і світ» каже, що у будь-який момент драматичні події листопада 2007 року можуть повторитися – Крим не готовий гідно зустріти подібні надзвичайні ситуації, а інколи і сам їх провокує.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG