Доступність посилання

ТОП новини

Українці не брали участі у війні на Кавказі – Бурджанадзе


Громадяни Україні не брали участі в грузино-російському збройному конфлікті, а всі поставки української зброї були законними і відповідали українсько-грузинським домовленостям.

Про це заявила в інтерв'ю «Дзеркалу тижня» екс-спікер грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе.

«Що ж до участі українців у конфлікті на боці Грузії, то таких підтверджених чи непідтверджених даних у мене немає. Думаю, таких фактів і немає», – заявила керівник Демократичного руху «Єдина Грузія».

Н. Бурджанадзе також заперечує факт будь-яких поставок зброї, які виходили за межі офіційних українсько-грузинських домовленостей.

«Я знаю, що існували поставки зброї. Та всі вони були офіційними, у межах домовленостей між Україною і Грузією. У мене немає інформації про те, що були якісь інші поставки, які виходили за рамки домовленостей між двома державами», – заявила екс-спікер грузинського парламенту.

Голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з перевірки фактів постачань до Грузії української військової техніки з порушенням норм українського законодавства і міжнародного права Валерій Коновалюк, зокрема, заявляв, що комісія виявила факти постачань до Грузії української зброї з військового арсеналу в смт Лозова Харківській області.

За його словами, постачання здійснювалися впродовж травня і червня цього року, що підтверджується певними контрактами. «Це свідчить про те, що наше політичне керівництво знало про час військової операції Грузії проти Південної Осетії», – заявляв В. Коновалюк.

Також він стверджував, що військова техніка продавалася до Грузії за заниженими цінами, а також про те, що Україна продовжувала постачати до Грузії зброю після початку збройного конфлікту на Кавказі.

Але Валерій Коновалюк так і не подав жодних підтверджень своїм численним заявам.

Тим часом перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов, Рада національної безпеки та оборони України, міністр оборони Юрій Єхануров не раз спростовували заяви В. Коновалюка про незаконні поставки Україною зброї до Грузії.

12 листопада слідчим Служби безпеки було викликано на допит В. Коновалюка у кримінальних справах, порушених за фактами витоку таємної інформації, яка становить державну таємницю, за статтею 328 Кримінального кодексу України.

17 листопада Служба безпеки України заявила, що всі необгрунтовані твердження та припущення В. Коновалюка щодо поставок товарів військового призначення до Грузії не відповідають дійсності та є інсинуаціями на шкоду національній безпеці України.
XS
SM
MD
LG